Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Івано-Франківської області надав роз’яснення щодо допуску адвокатів до участі в цивільних і кримінальних процесах

22 лютого 2018, 11:50

З метою уникнення помилок при вирішенні питань допуску адвокатів до участі в кримінальних і цивільних справах роз’яснюємо наступне:

Згідно із статтею 50 КПК України повноваження захисника у кримінальному провадженні підтверджується:

1) свідоцтвом про право на зайняття адвокатською діяльністю;

2) ордером, договором із захисником або дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Кримінальний касаційний суд ВС у постанові від 06.02.2018 року у справі №752/11464/16-к дійшов висновку, що пункт 2 частини першої статті 50 КПК України визначає, що повноваження захисника мають вважатися підтвердженими, якщо на додаток до документу, передбаченого пунктом 1, - свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, захисник надав хоча б один з документів, передбачених пунктом 2 частини першої цієї статті: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4)доручення органу (установи), уповноваженого на надання безоплатної правової допомоги.

В названій постанові ВС зазначено, що висновок суду апеляційної інстанції щодо необхідності додати крім договору про надання правової допомоги й ордер, суперечить ч.2 ст. 50 КПК, відповідно до якої встановлення будь-яких додаткових умов для підтвердження повноважень захисника чи для його залучення до участі в кримінальному провадженні не допускається.

В цивільному судочинстві згідно ст. 62 ЦПК України та ст. 12; 26 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» повноваження адвоката як представника, крім свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю і посвідчення адвоката України, можуть підтверджуватись також: довіреністю фізичної чи юридичної особи, договором про надання правової допомоги або ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність», дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

За повідомленням прес-служби суду