Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звернення Ради суддів України

20 лютого 2018, 17:50

Рада суддів України вважає неприпустимим тиск на судову гілку влади, в тому числі через висловлювання посадових осіб у соціальних мережах.

Такі висловлювання є недопустимими, оскільки є прямим свідченням зневаги до визначеного статтею 6 Конституції України поділу державної влади на законодавчу, виконавчу та судову, формує у суспільства зневіру у правосуддя, яке в Україні здійснюють виключно суди.

Разом з тим, Рада суддів України поділяє стурбованість Міністра внутрішніх справ України та всіх небайдужих до долі поліцейських, які ризикують своїм життям заради безпеки наших громадян та тим, що до цього часу так і не створена Служба судової охорони.

В умовах сьогодення, виконуючи свої професійні обов’язки, як працівники Національної поліції України, Національної гвардії України так і судді, перебувають під шаленим зовнішнім тиском, який в деяких випадках, супроводжується не лише образами, фізичним впливом, а й вибухами гранат та пострілами.

При цьому, твердження в офіційній позиції Міністерства внутрішніх справ України, що саме судовим рішенням схвалено збройний напад на поліцейського під час подій, які сталися 15.02.2018 під Солом’янським районним судом міста Києва, фактично є маніпуляцією суспільною думкою.

Взаємодія судових установ, Національної поліції України та Національної гвардії України має визначальне значення для безпеки відвідувачів судів, учасників судових процедур, суддів, працівників апаратів судів, працівників Національної поліції України та Національної гвардії України.

Рада суддів України наголошує, що зволікання з утворенням Служби судової охорон є однією з причин незаконних дій осіб у судових установах і навколо них та сприяє виникненню конфліктних ситуацій, від яких страждають громадяни – відвідувачі суду, працівники судів та правоохоронці.

Рада суддів України звертається:

-до Міністерства внутрішніх справ України з вимогою забезпечення дотримання громадського порядку у судових установах;

-до Державної судової адміністрації України щодо виконання рішення Ради суддів України від 07 грудня 2017 № 78 про негайне створення Служби судової охорони.

Зазначимо, звернення було прийняте на позачерговому засіданні Ради суддів України, що відбулося 20 лютого 2018 року.

За повідомленням прес-служби РСУ