Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Сумської області відправив на новий розгляд справу екс-керівника сумської поліції

20 лютого 2018, 16:42

Апеляційний суд Сумської області скасував вирок Ковпаківського районного суду м. Суми, яким колишнього начальника Сумського МВ УМВС було визнано винним у втручанні в діяльність працівника правоохоронного органу і виправдано за статтями - зловживання владою, службове підроблення, приховування злочину.

Екс-очільника сумської міліції обвинувачували в приховуванні незаконного видобутку піску в районі Цукрово-рафінадного заводу на березі річки Псел. З матеріалів кримінального провадження вбачається, що у грудні 2014 року на лінію «102» Сумського МВ надійшло повідомлення від жителя обласного центру про те, що за колишнім цукровим заводом незаконно добувають пісок. За словами очевидця, корисну копалину добували екскаватором та вивозила величезна кількість вантажних машинь. Чоловік кілька разів телефонував на лінію «102», проте правоохоронці спершу зазначили, що оперативна група виїхала, а згодом, що прибувши на місце події, працівники міліції нікого там не бачили.

Встановлено, що після отримання дзвінка на лінію «102» черговий Сумського МВ перед тим, як направити слідчо-оперативну групу, повідомив про подію начальника Сумського міського відділу міліції. Отримавши дане повідомлення, обвинувачений, розуміючи, що мова йде про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 240 Кримінального кодексу України, наказав черговому не направляти на виклик слідчо-оперативну групу, чим здійснив вплив на підпорядкованого працівника правоохоронного органу з метою укриття зазначеного кримінального правопорушення, а також надання можливості особами, які його вчинили, залишити місце події та приховати сліди злочину.

Суд першої інстанції, розглянувши матеріали справи, визнав колишнього начальника сумської міліції винним за ч.2 ст. 343 ККУ – вплив на працівника правоохоронного органу з метою перешкоджання виконанню ним службових обов’язків та призначив покарання у вигляді обмеження волі строком на 2 роки. За іншими статтями обвинувачення – виправдав.

Сторона захисту і прокурор, не погоджуючись з вироком місцевого суду, подали апеляційні скарги, в яких просили скасувати вирок як незаконний та необґрунтований. Розглянувши матеріали апеляційного провадження, колегія суддів апеляційної інстанції часткового задовольнила апеляційні скарги – скасувала вирок та призначила новий розгляд справи в суді першої інстанції в іншому складі, оскільки судом істотно були порушені норми кримінального процесуального закону.

За повідомленням прес-служби суду