Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Апеляційному суді Хмельницької області відбувся семінар з підвищення кваліфікації для суддів області

09 лютого 2018, 17:17

Сьогодні в Апеляційному суді Хмельницької області відбувся семінар з підвищення кваліфікації для суддів області. Захід проводився  Чернівецьким регіональним відділенням Національної школи суддів України. До участі були запрошені також адвокати, представники прокуратури, поліції та служителі Феміди сусідніх регіонів.

Павло Луцюк, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, заслужений юрист України, доктор юридичних наук розповів присутнім  про конкурсні процедури, в яких зараз задіяна Комісія та особливості кваліфікаційного оцінювання діючих суддів. За словами спікера на сьогодні є 1766 вакансій посад суддів, готових до заміщення, з них 1041  вакансія в місцевих загальних судах.

Про нещодавні зміни в кримінальному процесуальному законодавстві та практику їх застосування присутнім розповіла Валентина Щепоткіна, суддя, заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду. Доповідач детально зупинилась на новелах щодо складу суду, процедури проведення обшуку, строків досудового розслідування, проведення експертиз у кримінальному провадженні. Учасники обговорили й питання застосування правових позиції Верховного Суду України.

Про основні новації цивільного процесу та їх актуальність присутнім розповіла Галина Юровська, заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) НСШУ, суддя у відставці Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук. Доповідач детально проаналізувала такі нові інститути, як спрощене провадження, врегулювання спору за участю судді, видача обмежувального припису щодо осіб, які вчинили домашнє насильство чи насильство за ознакою статі. Галина Валентинівна не оминула увагою й інші зміни до Цивільного процесуального кодексу, щодо яких існує неоднозначне розуміння.

Після завершення виступів юристи обговорили спірні моменти у застосуванні процесуальних норм.

За повідомленням прес-служби суду