Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Отримано повідомлення прокуратури Донецької області про виконання рішення ВРП про вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя

09 лютого 2018, 12:29

На виконання рішення ВРП від 26 жовтня 2017 року № 3463/0/15-17прокуратура Донецької області повідомила Раду, що СВ Костянтинівського ВП Бахмутського ВП ГУ НП в Донецькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів), за фактом втручання в діяльність суддів Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області. Досудове розслідування триває, проводяться необхідні слідчі дії.

Нагадаємо, що 26 жовтня 2017 року ВРП ухвалила звернутися до Верховної Ради України стосовно вжиття заходів щодо недопущення народними депутатами України дій, що можуть бути розцінені як втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя. Рішення прийнято за результатом розгляду повідомлень суддів Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Бєлостоцької Олени Василівни, Міросєді Андрія Ілліча, Наумик Олени Олександрівни про втручання у діяльність суддів при здійсненні правосуддя.

Як зазначили судді та підтверджується наявними у Вищій раді правосуддя матеріалами, до Вищої ради правосуддя 9 та 27 червня 2017 року надійшли дисциплінарні скарги (депутатські звернення) народних депутатів України Мосійчука І.В., Петренка О.М., Тимошенка Ю.В. стосовно суддів Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Бєлостоцької О.В., Міросєді А.І., Наумик О.О., у яких зазначалося про незаконність дій колегії у складі цих суддів під час розгляду справи № 233/514/16, що, на думку скаржників, свідчать про допущення суддями поведінки, яка порочить звання судді та підриває авторитет правосуддя.

Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя 6 вересня 2017 року розглянула зазначені звернення народних депутатів та ухвалою № 2673/3дп/15-17 відмовила у відкритті дисциплінарної справи стосовно суддів Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Бєлостоцької О.В., Міросєді А.І., Наумик О.О. на підставі пунктів 3 та 4 частини першої статті 45 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

«Дисциплінарна палата у своїй ухвалі, з-поміж іншого, констатувала, що з огляду на зміст та передумови цих звернень їх очевидною метою є спонукання суддів до ухвалення певних процесуальних рішень», – зауважив доповідач – член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко.

 Прес-центр судової влади України