Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області повідомив про вжиті відомствами заходи з розшуку обвинувачених у 2017 році

01 лютого 2018, 12:31

Відповідно до ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування й судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до кримінальної відповідальності в міру своєї вини, і жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження було застосовано належну правову процедуру.

Ефективність кримінального судочинства пов’язана зі швидким, повним і неупередженим розглядом справ судом. Переховування обвинуваченого від суду є найпоширенішою підставою зупинення судового розгляду, після чого оперативне встановлення місця перебування розшукуваних осіб є головною умовою успішного закінчення судового провадження у визначений кримінально процесуальним законом термін.

Впродовж 2017 року проводилася спільна з прокуратурою Донецької області робота щодо активізації здійснення оперативно-розшукових заходів. Результатом роботи стало виявлення 9 кримінальних справ, по яким минуло 15 років з часу вчинення злочину, але провадження по ним було досі зупинено на підставі відповідної постанови у зв’язку з розшуком підсудного. У 8 з 9 випадках на адресу суду були направлені клопотання про поновлення судового провадження та припинення кримінальних справ, суддями були винесені постанови про закінчення провадження по справам.

Таким чином, вже в першому півріччі 2017 року на розгляді у суддів Слов’янського міськрайонного суду залишилося лише 10 справ, провадження по яким зупинено у зв’язку з розшуком обвинуваченого, та які надійшли до суду з обвинувальним висновком відповідно до вимог КПК України (в ред.1960 року):

  • 1/243/7/2017 по обвинуваченню Хеліметс П. А. (ст. 121 ч.1 КК України);
  • 1/243/10/2017 по обвинуваченню Кальмар Р.П. (ст. 307 ч.3 КК України);
  • 1/243/11/2017 по обвинуваченню Малакан М.М. (ст. 263 ч.2 КК України);
  • 1/243/12/2017 по обвинуваченню Симонова Р.О. (ст. 121ч.1 КК України);
  • 1/243/13/2017 по обвинуваченню Стрелець Ю.Ф. (ст. 185 ч.5 КК України);
  • 1/243/14/2017 по обвинуваченню Козирєва Р.В. (ст. 185 ч.3 КК України);
  • 1/243/15/2017 по обвинуваченню Коломбай А.К. (ст. 309 ч.2 КК України);
  • 1/243/16/2017 по обвинуваченню Когут В.М. (ст. 309 ч.1 КК України);
  • 1/243/17/2017 по обвинуваченню Лісогоренко Н.В. (ст. 185ч.1 КК України);
  • 1/243/18/2017 по обвинуваченню Шмелєва Є.М. (ст. 190 ч. 2 КК України).

Наведені справи надходили до суду починаючи з 2000 року. По справам були винесені постанови про зупинення провадження у зв’язку з розшуком підсудного, постанови направлені для виконання відповідним внутрішнім органам, заведені оперативно-розшукові справи та проводяться оперативно-розшукові заходи щодо встановлення місця знаходження вказаних осіб, але розшук є безрезультатним. Вочевидь, що значна тривалість розшуку обвинуваченого не завжди дає належні результати в більшості випадків через об’єктивні обставини.

На початку 2017 року на розгляді суддів Слов`янського міськрайонного суду Донецької області знаходилось 190 кримінальних проваджень, з яких у 90 справах провадження було зупинено у зв’язку з розшуком обвинувачених.

За перше півріччя 2017 року було зупинено провадження у 7 справах, розшук обвинувачуваних по яким триває дотепер. Втім, кількість кримінальних справ, провадження по яким зупинено у зв’язку з розшуком обвинувачуваних, впродовж першого півріччя 2017 року знизилась на 14,5%.

За 2 півріччя 2017 року згідно статистичних даних кількість кримінальних справ в Слов’янському міськрайонному суді Донецької області, провадження по яким зупинено у зв’язку з розшуком обвинуваченого, збільшилася. Тривають розшукові дії щодо 18 обвинувачених, оголошених у розшук суддями з липня по грудень 2017 року.

На початку 2018 року на розгляді суддів Слов’янського міськрайонного суду знаходяться 94 кримінальних справи, провадження по яким зупинено у зв’язку з розшуком обвинуваченого. Це на 4% більше, ніж на початку 2017 року, та на 22% більше, ніж на кінець першого півріччя 2017 року.

Варто зазначити, що розшук 88 з 94 обвинувачених було доручено співробітникам Слов’янського ВП ГУНП в Донецькій області. Незважаючи на незначне збільшення кількості розшукуваних обвинувачених можна стверджувати, що за минулий рік суттєво активізувалася робота співробітників Слов’янського ВП ГУНП в Донецькій області з питань розшуку обвинувачених. На кожного обвинуваченого заведена оперативно-розшукова справа, ведуться розшукові дії, але кількість розшуканих значно менше кількості осіб, які тільки оголошуються у розшук, що і є основним чинником збільшення зупинених кримінальних проваджень у суді.

Впродовж 2017 року суддями Слов’янського міськрайонного суду було постановлено 86 ухвал про зупинення провадження по кримінальним справам у зв’язку з розшуком обвинуваченого: вжитими оперативно-розшуковими заходами було встановлено місцезнаходження 61 особи, 25 обвинувачених дотепер знаходяться у розшуку. Таким чином, якість виконання розшуку обвинувачених за ухвалами Слов’янського міськрайонного суду, винесеними впродовж 2017 року, склала майже 71%.

Більше 5 років тривають розшукові дії щодо 9 обвинувачених, більше 3 років – щодо 25 обвинувачених. Вочевидь, що після спливу такого тривалого часу значно звужуються можливості для проведення результативних розшукових дій, наявний факт умисного уникнення притягнення до покарання з боку обвинувачених.

Основною причиною збільшення кількості кримінальних справ, провадження по яким зупинено у зв’язку з розшуком обвинуваченого, є незастосування до обвинувачених запобіжних заходів внаслідок неефективної оцінки прокурором, слідчим існуючих ризиків, що дають підстави вважати, що підозрюваний може здійснити дії щодо ухилення від притягнення його до кримінальної відповідальності. З 94 таких справ у 57% випадків обвинувачений притягується до кримінальної відповідальності за вчинення тяжкого злочину (54 особи), а у 20% - за вчинення особливо тяжкого злочину (20 осіб). Невірне обрання або необрання взагалі органами досудового слідства та прокуратурою запобіжного заходу щодо обвинувачених під час досудового розслідування та судового розгляду призводить до спроб обвинувачених ухилитися від притягнення їх до кримінальної відповідальності, і, як результат, розшук обвинувачених осіб триває вже значний час, винні за скоєння кримінальних правопорушень (в половині відсотків випадків – за вчинення тяжких злочинів) не було притягнуто до відповідальності.

Судом і надалі буде проводитися практика з постійного узагальнення щодо розшукових справ, здійснюватися щомісячні нагадування до установ, яким доручено розшук. Тому, аналізуючи дані 2017 року, та при умові більш ретельного додержання органами досудового слідства вимог КПК України щодо ініціювання застосування до обвинувачених запобіжних засобів в майбутньому, можна стверджувати про загальне покращення показників по розшуку та формування позитивної тенденції в проведенні розшуку обвинувачених.

 

За повідомленням прес-служби суду