Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Херсонської області став на захист прав споживача електричної енергії

21 грудня 2017, 09:10

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Херсонської області розглянула у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу на рішення Херсонського міського суду Херсонської області від 19 червня 2017 року у справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Енергопостачальна компанія «Херсонобленерго» до фізичної особи- споживача про розірвання договору про користування електричною енергією.

Позов обґрунтовано тим, що споживачем електричної енергії за адресою об’єкта нерухомості було самовільно збудовано (реконструйовано) готельний комплекс,  а  відповідно тарифи на споживання електричної енергії для населення є значно нижчими, ніж розмір плати для суб’єктів господарювання, які використовують електроенергію для підприємницької діяльності, у зв’язку із чим ПАТ «Енергопостачальна компанія «Херсонобленерго» зазнає збитків.

Суд першої інстанції, вважаючи доведеними порушення співвідношення майнових інтересів сторін, що свідчить про істотність змін обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору  про користування електричною енергією, позов задовольнив.

Не погодившись із рішенням суду першої інстанції,  відповідач по справі звернувся до Апеляційного суду Херсонської області, обґрунтовуючи  апеляційну скаргу тим, що житловий будинок використовується ним для проживання своєї сім’ї. Всі порушення, які стали підставою для пред’явлення позову, встановлені стосовно іншого співвласника цього ж будинку, який є підприємцем, окремо користується належним йому майном та, можливо, надає якісь послуги.

В ході розгляду апеляційної скарги колегією суддів Апеляційного суду Херсонської області було встановлено окреме користування належними частинами будинку між співвласниками. При цьому судом встановлені факти надання послуг та здійснення підприємницької діяльності лише іншим співвласником, з яким укладено окремий договір про користування електричною енергією.

Отже, апеляційну скаргу фізичної особи-споживача було задоволено, а рішення суду першої інстанції – скасовано з ухваленням нового рішення про відмову у задоволенні позову ПАТ «ЕК «Херсонобленерго» про розірвання договору про користування електричною енергією.

Нагадуємо, що з текстами рішень можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

За повідомленням прес-служби суду