Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Іванівському райсуді Одеської області проведено круглий стіл «Способи та засоби протидії насильства в сім’ї».

08 грудня 2017, 09:08

06.12.2017 року до проведення тижня права в Україні начальник Відділу «Іванівського бюро правової допомоги» Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД Вадим Почтар та працівники Іванівського районного суду Одеської області провели круглий стіл на тему: «Способи та засоби протидії насильства в сім’ї».

Вході проведення бесіди актуальними питаннями стали:

  1. Що таке насильство в сім’ї: поняття та види;
  2. Як відрізнити насильство в сім’ї від конфлікту;
  3. Відповідальність за вчинення насильства в сім’ї.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» насильством в сім’ї є будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного характеру одного члена сім'ї по відношенню до іншого, якщо ці дії порушують права і свободи члена родини як людини та громадянина, завдають йому моральної шкоди, шкоди його фізичному чи психічному здоров'ю. До різних видів насильства належить фізичне, психологічне, сексуальне та економічне насильство. Обов’язково слід відрізняти насильство в сім’ї від конфлікту, для цього треба знати ознаки домашнього насильства до яких належать: 1. умисність (з наміром досягнення бажаного результату); 2. спричинення шкоди; 3. порушення прав і свобод людини; 4. значна перевага сил (фізичних, психологічних, пов’язаних із вищою посадою тощо) того, хто чинить насильство. Якщо в діях немає хоча б однієї з чотирьох наведених ознак, вони не є насильством. Наприклад, якщо немає порушення прав і свобод людини, це не насильство, а правомірне застосування сили. 

Відповідно до цього ж Закону члени сім'ї, які вчинили насильство в сім'ї, несуть кримінальну, адміністративну чи цивільно-правову відповідальність відповідно до закону. Якщо насильницькими діями не завдано тілесних ушкоджень, за вчинення насильства в сім’ї особу може бути притягнуто до адміністративної відповідальності.

Наприкінці зустрічі присутні наголосили на тому, що насильство широко застосовується людьми як засіб досягнення бажаного результату. І нажаль, воно завжди пов’язано з поняттям свободи: жертву змушують до якоїсь поведінки або до прийняття певних умов, руйнуючи її біологічне чи психічне життя, або ж погрожуючи його зруйнувати.

За повідомленням прес-служби суду