Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Нововоронцовського районного суду підтримали пропозицію ТУ ДСА України в Херсонській області щодо впровадження системи електронних запитів

07 грудня 2017, 10:21

РІШЕННЯ

зборів суддів Нововоронцовського районного суду Херсонської області № 16

 

04.12.2017 року                                                                                                                 смт. Нововоронцовка

 

За результатами вивчення листа, надісланого від територіального управління  Державної судової адміністрації України № 1378/03 від 01.12.2017 року, відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Положення про збори суддів Нововоронцовського районного суду Херсонської області, збори суддів, -

ВСТАНОВИЛИ:

Проаналізувавши та обговоривши надісланий лист від ТУ ДСА України в Херсонській області № 1378/03 від 01.12.2017 року, вважаємо за необхідне зазначити наступне.

 Так, дійсно, Рішенням Ради суддів України № 71 від 11.12.2014 року було затверджено «Стратегію розвитку судової системи в Україні на 2015-2020 роки». Одним із основних напрямків розвитку судової системи визначено впровадження «Електронного правосуддя».

Система електронного судочинства є одним з елементів електронного урядування, що сьогодні розглядається як спосіб організації державної влади за допомогою інформаційних мереж, що забезпечує функціонування органів влади в режимі реального часу та робить максимально простим і доступним щоденне спілкування з ними громадян, юридичних осіб, неурядових організацій. У цьому контексті важливим фактором підвищення ефективності, відкритості та прозорості правосуддя є використання у судочинстві інформаційно-комунікаційних технологій, що буде сприяти спрощенню судових процедур, скороченню термінів розгляду судових справ, процесуальних термінів та експлуатаційних витрат. Це передбачає автоматизацію та здійснення онлайн таких функцій, як подача позовної заяви, додатків до неї і надання відгуків на позови в електронному вигляді, доступ до судових актів, надання «електронних» доказів, розгляд справи онлайн, розсилка учасникам процесу через Інтернет або через sms-повідомлення інформації щодо поточної справи, функціонування сайтів судів, на яких можна знайти інформацію з конкретного розгляду.

Тому, сьогодні досить актуальними є питання щодо вдосконалення існуючої інформаційно-комунікаційної системи судів в Україні шляхом упровадження сучасних принципів електронного правосуддя.

Вважаємо, що одним з кроків впровадження електронного правосуддя є електронне листування документів з використанням електронного цифрового підпису автора або підпису, прирівняним до власноручного підпису.

Згідно статистичних даних за 9 місяців 2017 року до місцевих загальних судів Херсонської області надійшло 21370 справ та матеріалів цивільного судочинства.

Майже по кожній справі здійснюється запит до відповідного органу щодо місця проживання (перебування) фізичної особи.

Направлення листа простою поштою наразі коштує від 4,40 грн., рекомендованого листа - від 16,50 грн. Враховуючи об’єми надходження цивільних справ до судів області відбуваються значні видатки бюджетних коштів.

За 9 місяців 2016 року судами області було використано поштових марок на 968 311,78 грн., за аналогічний період поточного року - на 2 797 830,60 грн. Тобто, збільшення відбулося на 189%.

Отже, необхідно зазначити, як свідчить практика розгляду судових справ по Нововоронцовському районному суді Херсонської області, істотним чином прискорює розгляд справи направлення в електронному вигляді запиту до територіального управління Державної міграційної служби України у Херсонській області, відділів державної реєстрації та надання адміністративних послуг виконавчих комітетів міських рад, сільських, селищних рад, та одержання від них електронної відповіді.

З метою економії бюджетних коштів, прискорення отримання інформації про місце проживання (перебування) фізичної особи та недопущення порушення процесуальних термінів розгляду справ, що перебувають на розгляді в Нововоронцовському районному суді Херсонської області, враховуючи вищевикладене, збори суддів,-

ВИРІШИЛИ

 

  1. Підтримати пропозицію територіального управління Державної судової адміністрації України в Херсонській області.
  2. При розгляді судових справ надсилати до відповідних органів запити щодо реєстрації місця проживання осіб лише електронним способом із використанням електронно-цифрового підпису.
  3. Рішення зборів суддів розмістити на офіційному веб-сайті суду.

 

 

        Голова зборів                                                                  В.О. Каневський

 

 

        Секретар зборів                                                          А.А. Волченський