Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗАЯВА ПРЕС-СЛУЖБИ: Вищий адміністративний суд України наголошує на неприпустимості тиску народних депутатів на суд

06 грудня 2017, 16:51

Сьогодні, 6 грудня 2017 року, група народних депутатів на чолі з лідером «Радикальної партії» Олегом Ляшком увірвалася до приміщення Вищого адміністративного суду України з незрозумілими звинуваченнями та протизаконними вимогами.

Народні депутати разом з іншими невідомими особами направилися до кабінету керівника апарату суду О.Шевченка, де вимагали від керівника апарату вчинення дій, які не належать до його компетенції, при цьому О.Ляшко використовував нецензурну лексику, намагаючись залякати та морально тиснути на керівника апарату та інших працівників суду.

Народні депутати вимагали надати копію судового рішення стосовно дострокового припинення повноважень народного депутата України А.Артеменка з відміткою про набрання рішенням законної сили. Як пізніше пояснив О.Ляшко, таке рішення їм необхідне для того, щоб Центральна виборча комісія надала мандат наступному за спискам кандидату від «Радикальної партії».

Важливо зазначити, що Вищий адміністративний суд України учора, 5 грудня 2017 року, у другій половині дня отримав відповідний запит Центральної виборчої комісії України стосовно отримання копії вказаного судового рішення з відміткою про набрання ним законної сили. У той же день запит було зареєстровано і передано судді-доповідачу у справі для надання відповіді. А вже сьогодні зранку, 6 грудня 2017 року, група народних депутатів звинуватила суд у затягуванні і блокуванні призначення кандидата народного депутата до Верховної Ради від їхньої партії.

Крім цього, варто зауважити, що Кодексом адміністративного судочинства України не передбачено проставлення жодних відміток на копії судового рішення про набрання ним законної сили.

Таким чином О.Ляшко, керуючись власними політичними мотивами, вдаючись до ганебних методів тиску та прямих погроз і особистісних образ, намагався отримати потрібну йому відповідь у протизаконний спосіб.

Такі дії у Вищому адміністративному суді України розцінюють як пряме втручання у діяльність суду та закликають народних обранців вирішувати всі питання у законний спосіб та поза політикою. Подібні дії і висловлювання народного обранця на адресу державних службовців та суддів є неприпустимими та такими, що вносять деструктив у роботу державного органу. Крім цього, втручання групи народних депутатів у діяльність Вищого адміністративного суду України на деякий час зупинило розгляд деяких судових справ, оскільки у конфліктну ситуацію змушений був втрутитися виконувач обов’язків Голови ВАСУ Анатолій Загородній, який вимушено робив перерви у розгляді справ для того, щоб урегулювати конфлікт, який створили у суді народні депутати.

Вищий адміністративний суд України закликає народних депутатів обирати інші майданчики для PR-акцій і об’єктивно оцінювати свої вчинки та висловлювання.

 

За повідомленням прес-служби суду