Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області спростовує інформацію, розміщену у ЗМІ

29 листопада 2017, 17:39

 

 

 

 

 

 

 

 

28 листопада 2017 року на сайті інтернет-видання «Закон і Бізнес» (http://zib.com.ua/ua/130988suddyu_iz_mukacheva_zvinuvatili_v_uperedzhenosti_ta_neobekti.html) була розміщена публікація під заголовком «Суддю із Мукачева звинуватили в упередженості та необ’єктивності».

Через незначний час на сайті інтернет-видання «Закон і Бізнес» була розміщена аналогічна за змістом публікація під заголовком «Невдалий відвід» (http://zib.com.ua/ua/print/130988suddyu_iz_mukacheva_zvinuvatili_v_uperedzhenosti_ta_neobekti.html).

Одночасно, публікацію під заголовком «Суддю із Мукачева звинуватили в упередженості та необ’єктивності» було доведено невизначеному колу осіб, оскільки поширено в загальнодоступній мережі Інтернет та використано для публікацій іншими інтернет-виданнями, зокрема «Закарпаття онлайн» (http://zakarpattya.net.ua/News/176547-Suddiu-iz-Mukacheva-zvynuvatyly-vuperedzhenosti-ta-neob%E2%80%99iektyvnosti).

Заголовок, як відомо, є одним з основних, постійних елементів архітектоніки будь-якого періодичного ЗМІ, концентроване відображення головної ідеї твору, головної думки автора, але відображення лаконічне, максимально стисле, чітке, конкретне.

Найважливіша функція заголовка - керувати увагою читача, привернути його увагу і створити первісне уявлення про публікацію, такий має бути тісно пов'язаний зі змістом публікації і, навіть більше, безпосередньо випливати з її змісту.

У зв’язку з цим, Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області вважає за необхідне повідомити наступне.

Дійсно, як про це йдеться в публікації, суддею Маргитич О.І. було скеровано повідомлення про втручання в діяльність як судді щодо здійснення правосуддя до Вищої ради правосуддя та до Генерального прокурора. В повідомленні детально інформується про події, що відбувалися в приміщенні суду у зв’язку з розглядом адміністративної справи, зокрема, вказується на недопустиму поведінку одного з учасників судового розгляду.

Таким чином, такі дії судді в повній мірі кореспондують обов’язку звернутися з повідомленням про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, передбаченим частиною 4 статті 48 та пунктом 9 частини 7 статті 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Виходячи зі змісту та мети публікації на сайті інтернет-видання «Закон і Бізнес», метою такої було інформування громадськості про факт звернення судді до Вищої ради правосуддя у зв’язку з повідомленням про втручання в діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Разом з тим, заголовок публікації «Суддю із Мукачева звинуватили в упередженості та необ’єктивності», жодним чином не відповідає головній ідеї публікації, а викривлює її дійсні суть та зміст. Вказане підтверджується і тим, що через незначний час аналогічна публікація на сайті інтернет-видання «Закон і Бізнес» з’явилася з іншим заголовком.

Тож, закликаємо, як працівників ЗМІ, так і представників громадськості при оприлюдненні інформації щодо діяльності судової влади свідомо ставитись до вимог щодо її об’єктивності та достовірності, в тому числі звертати увагу на правильність оформлення заголовку, що як має першочергове значення для сприйняття читачем поданої інформації, так і на ефективність сприймання публікації вцілому.

Підсумовуючи, свобода слова в діяльності засобів масової інформації є одним з найважливіших інститутів демократії, тому Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області з великою повагою ставиться до роботи журналістів, які сприяють об’єктивному висвітленню інформації про діяльність Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області.

 

За повідомленням прес-служби суду