Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Одеської області визначив місце проживання дітей з батьком

28 листопада 2017, 15:06

Під час розгляду апеляційної скарги визначено місце проживання двох малолітніх дітей з батьком.

Матеріалами справи встановлено, що відповідач не може створити дітям належні умови для проживання. Органом опіки та піклування здійснювалася перевірка та розгляд питання про визначення місця проживання двох малолітніх дітей, за наслідками якої надано висновок від 03.04.2017 року, відповідно до якого орган опіки вважає за доцільне визначити місце проживання малолітніх з батьком. В суді апеляційної інстанції представник органу опіки та піклування підтримала зазначений висновок. Доказів, які б спростовували встановлені обставини, апелянтом до суду апеляційної інстанції не надано.

Натомість, мати дітей не створила належних умов для проживання дітей, оскільки, як встановлено актом обстеження, житлова площа будинку становить приблизно 30 кв.м. Будинок складається із трьох кімнат, ванної кімнати та кухні, коридору. Матір разом з дітьми займає кімнату не більше, як 5 кв.м. Внаслідок чого належних умов не створено, двоє старших дітей сплять разом на одному ліжку, мати з новонародженою дитиною разом - на другому. Також немає шафи для дитячого одягу, відсутнє місце для розваг. Крім того, мати заперечує проти відвідування дітьми дошкільного закладу, що порушує вимоги Закону України «Про дошкільну освіту», яке є обов’язковим.

Відмовляючи в задоволені апеляційної скарги, судова колегія врахувала інтереси дітей та те, що батько має належні житлово-побутові умови для забезпечення дітей усім необхідним для їх розвитку, має стабільний дохід, має можливість утримувати малолітніх дітей матеріально, позитивно характеризується за місцем роботи та проживання, створює належні умови для гармонійного розвитку, проживання, навчання та виховання дітей, - у зв'язку із чим на даний час існують виняткові обставини для визначення місця проживання дітей з батьком, а не з матір'ю, і що таке відповідатиме інтересам дітей, сприятиме належним умовам їх проживання, гармонійному розвитку та вихованню, належному матеріальному забезпеченню.

Врахувавши зазначені обставини справи та приймаючи до уваги рішення Європейського Суду з прав людини від 11 липня 2017 року «М.С. проти України», колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду доводи апеляційної скарги відхилила як необґрунтовані, рішення суду першої інстанції залишила без змін.

З ухвалою апеляційного суду Одеської області можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень

        

 

За повідомленням прес-служби суду