Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За вчинення злочину винному доведеться ще й сплатити моральну шкоду

28 листопада 2017, 09:12

Жителька Чемеровецького району звернулась до суду із позовною заявою та в інтересах малолітнього сина до відповідача, третя особа на стороні відповідача приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «УНІКА» про відшкодування моральної шкоди, завданої злочином. В обґрунтування позову посилається на те, що 24 липня 2016 року близько 03 год. 30 хв. відповідач, керуючи автомобілем «ВАЗ 21101», допустив наїзд на велосипедиста, який був їй чоловіком, а малолітньому сину – батьком. Від отриманих травм її чоловік помер в лікарні. Вироком Чемеровецького районного суду Хмельницької області від 20 червня 2017 року відповідач визнаний винним за ч. 2 ст. 286 КК України. З огляду на те, що відповідачем добровільно відшкодовано їй 52000 грн., просила суд стягнути з останнього на її користь та в інтересах малолітнього сина по 500000 грн. моральної шкоди.

            Визначаючи розмір моральної шкоди, суд врахував характер правопорушення - дорожня-транспортна пригода за участю водія і велосипедиста, обставини події ДТП та поведінку відповідача після ДТП, а також те, що у зв'язку зі смертю чоловіка позивач перенесла значних моральних страждань, внаслідок сильного потрясіння погіршився її стан здоров`я, на її утриманні залишився малолітній син, який ніколи не побачить батька, позивач змушена витрачати немало часу та значних зусиль для заробітку коштів для утримання своєї сім`ї.

          Суд вважав, що вказані наслідки ДТП з вини відповідача призвели до значного порушення звичного способу життя позивача, тому, враховуючи вимоги розумності і справедливості, суд прийшов до висновку, що відшкодування моральної шкоди слід задовольнити частково, зокрема позивачу в розмірі 200000 грн. та в інтересах малолітнього сина – 250000 грн..

           На даний час рішення не набрало законної сили і може бути оскаржене в апеляційній інстанції.

 

Джерело

За повідомленням прес-служби суду