Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Апеляційному суді Тернопільської області відбувся семінар-практикум для суддів

20 листопада 2017, 15:06

17 листопада 2017 року в апеляційному суді Тернопільської області відбувся семінар-практикум для суддів місцевих судів та апеляційного суду Тернопільської області.

Учасників семінару привітав заступник голови апеляційного суду Олег Стадник. Також він поінформував про перші етапи тестування деякими суддями Тернопільської області.

Переходячи до порядку денному, слово для доповіді на тему: «Судова практика з розгляду цивільних справ, у яких представництво інтересів держави та громадян здійснює прокурор» було надано судді судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Тернопільської області Марії Хомі.

      

          

 

Насамперед Марія Володимирівна зауважила, що участь прокурора у розгляді цивільних справ передбачено Конституцією України, ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» та ст. 45 ЦПК України. Статтею 131-1 Конституції визначено, що прокуратура здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, визначеному законом. Враховуючи, що переліку «виключних випадків» немає, оскільки це оціночне поняття, тож у кожному конкретному випадку прокурор повинен обґрунтувати «виключність» та наявність підстав для здійснення представництва.

Також Марія Хома зазначила, що потрібно звернути увагу на строки давності. З огляду на положення ст. 261 ЦК України, ст. 45 ЦПК України, суду слід з'ясувати, з якого моменту у прокурора виникло право на звернення до суду з позовом в інтересах держави. Це право пов'язане з моментом, коли саме уповноваженому органу держави, право якого порушено, стало відомо про таке порушення.

    

             

Продовжуючи роботу семінару, заступник голови апеляційного суду Олег Стадник виступив із доповіддю на тему: «Окремі питання, що виникають при розгляді кримінальних проваджень про злочини проти життя та здоров'я особи, питання, що виникають при застосуванні норм Кримінального процесуального кодексу під час судового розгляду кримінальних проваджень» та детально проаналізував помилки, допущені місцевими судами під час розгляду кримінальних проваджень даної категорії.

У другій частині семінару-практику директор Незалежного інституту судової експертизи (НІСЕ, м. Київ) Геннадій Пампуха та експерт-почеркознавець, лінгвіст Людмила Фраймович ознайомили присутніх із особливостями проведення почеркознавчої, лінгвістичної, електротехнічної, будівельно- та земельно-технічної експертиз у судових провадженнях. Лектори розповіли, які завдання найчастіше ставляться при проведенні експертизи у спорах, пов'язаних із нерухомістю та землею, у разі проведення економічної чи компютерно-технічної експертизи у судовому провадженні та відповіли на питання присутніх. А на завершення всім учасникам семінару-практикуму вручили проспекти “Майстерня права Незалежного інституту судових експертиз”.

 

          

 

Варто зазначити, що судді, які не змогли прибути на семінар, мали можливість прослухати доповіді та поставити питання у режимі відеоконференції.

 

Джерело

За повідомленням прес-служби суду