Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НШСУ проводить підготовку суддів місцевих господарських судів

20 листопада 2017, 12:21

Вітальною промовою підготовку відкрили проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко та заступник Голови Вищого господарського суду України Сергій Могил. У виступі проректор розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, які зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів. Анатолій Костенко зазначив, що враховуючи вимоги ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у межах програми підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих господарських судів передбачено провести тренінг на тему: “Професійна психологічна адаптація до суддівської діяльності” з наступним оцінюванням суддів та апробації тренінгів: “Особливості розгляду корпоративних спорів”, “Вирішення спорів про право власності та інші речові права”.

У ході підготовки судді місцевих господарських судів обговорять ряд актуальних, в умовах сьогодення, тем. Зокрема, головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська обговорить з суддями актуальне питання щодо антикорупційного законодавства. Викладач детально зупиниться на проведенні заходів із запобігання та виявлення корупційних правопорушень та розгляне особливості декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру за рік. Суддя Вищого господарського суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Галина Прокопанич розгляне проблемні питання здійснення судового провадження під час розгляду справ  у суді  першої інстанції за приписами ГПК України. Суддя Вищого господарського суду України, доктор юридичних наук, професор Борис Поляков представить судову практику розгляду грошових вимог і затвердження реєстру та вимог кредиторів у порядку статті 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”. Доповідач окреслить проблемні питання зарахування штрафних санкцій (неустойки, пені) до складу грошових зобов’язань боржника при складанні реєстру вимог кредиторів. Суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Олександр Потильчак у виступі зосередить увагу суддів на проблемних питаннях розмежування компетенції господарських, адміністративних та загальних судів та обговорить уніфіковані принципи визначення підвідомчості та розв’язання суперечок щодо підвідомчості. Суддя Київського апеляційного господарського суду, кандидат юридичних наук Олена Коротун розповість про Європейську систему захисту прав людини та застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Суддя, секретар судової палати Вищого господарського суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Валерій Картере запропонує для обговорення правові висновки Верховного Суду України. Викладач розгляне низку проблемних питань продовження правовідносин сторін договору за наявності судового рішення про задоволення вимог кредитора, яке не виконане боржником та розкриє окремі аспекти оформлення кредитних правовідносин у частині зазначення у договорі грошових зобов’язань в іноземній валюті та визначення грошового еквівалента в іноземній валюті. Також, судді місцевих господарських судів у ході лекції викладача Національної школи суддів України, доцента, кандидата філологічних наук Оксани Кабиш поглиблять знання з українського ділового мовлення та вдосконалять  мистецтво правового письма.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду