Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Україна переймає досвід США у сфері розслідування та судового переслідування фінансових злочинів

08 листопада 2017, 17:53

Суддя Апеляційного суду міста Києва Тетяна Тютюн стала учасником  проекту Міжнародної гостьової програми лідерів «Розслідування та судове переслідування фінансових злочинів»

Для ефективного розслідування та судового переслідування випадків корупції у вітчизняній практиці доцільним є вивчення досвіду країн, у яких боротьба з економічною злочинністю в умовах ринкової економіки має більш багату історію, судові та правоохоронні органи мають кращий передовий досвід, а недержавні інструменти протидії злочинній діяльності, зокрема, і в фінансовій сфері набули масштабного розвитку.

Відтак, нещодавно завершився двотижневий візит представників судових та правоохоронних органів України до Сполучених Штатів Америки у рамках гостьової програми лідерів «Розслідування та судове переслідування  фінансових злочинів», проведений у період з 14 по 28 жовтня 2017 року Інститутом міжнародної освіти, за сприяння Державного департаменту США.

IMG_2922

До складу делегації з України, окрім інших, увійшла суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва Тетяна Тютюн.

Основною метою проекту стало ознайомлення українських колег з передовим досвідом у справах розслідування складних фінансових злочинів, а також з найбільш ефективними та практичними стратегіями розслідування та судового переслідування випадків корупції на високому рівні. Крім того, учасники проекту мали змогу спостерігати за змагальною системою в дії на федеральному рівні, на рівні штатів і на місцевому рівні та обговорити слідчі та прокурорські стратегії з різними спеціалістами з кримінального правосуддя, які займаються боротьбою з корупцією та фінансовою злочинністю.

Розпочалася програма навчального візиту зі столиці США – міста Вашингтон, округу Колумбія, де основна увага учасників була звернена до огляду системи американського федералізму та ролі федеральних відомств у розслідуванні федеральних злочинів. Українська сторона мала змогу зустрітися з представниками Департаменту фінансових розслідувань, Міністерства юстиції США, Федерального бюро розслідувань, Державного департаменту США та інших відомств.

IMG_2921IMG_2924IMG_2925

Співпраця державного та приватного секторів у сфері розслідування фінансових злочинів, міжвідомча співпраця,  цільові групи з фінансових злочинів та судове переслідування і винесення вироку у справах про фінансові злочини стали ключовими темами програми візиту учасників проекту до Міннеаполісу, штату Міннесота.

Завершився навчальний візит української сторони у фінансовому центрі південного заходу США – місті Даллас, штату Техас, де представники правничої спільноти мали змогу відвідати підприємства фінансових послуг, в тому числі – Федеральний резервний банк Далласу, а також підрозділ Податкової служби США у місті Даллас, територіальний офіс Федерального бюро розслідувань та Північний округ техаського підрозділу прокуратури. Питання, які було запропоновано для обговорення, стосувалися, передусім, особливостей розслідування та кримінального переслідування фінансового шахрайства та ролі сторони захисту.IMG_2923

Завдяки проекту Міжнародної гостьової програми лідерів учасники отримали корисний практичний досвід у сфері розслідування та судового переслідування фінансових злочинів у Сполучених Штатах, що, безперечно, буде враховано ними у подальшій роботі.

Ми переконані, що обмін досвідом у подібному форматі стане успішним прикладом ефективної взаємодії представників судових, правоохоронних органів та міжнародних експертів.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду