Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звертає увагу Генпрокуратури на виконання обов’язку уповноважених органів здійснювати фіксацію наданих відомостей про кримінальні правопорушення

08 листопада 2017, 16:20

Вища рада правосуддя 7 листопада 2017 року розглянула повідомлення судді Ленінського районного суду міста Кіровограда Плохотніченка Леоніда Івановича про втручання посадових осіб прокуратури Кіровоградської області в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Алла Олійник поінформувала, що до Вищої ради правосуддя надійшли повідомлення судді Ленінського районного суду міста Кіровограда Плохотніченка Леоніда Івановича від 15 серпня 2017 року та від 19 серпня 2017 року про втручання посадових осіб прокуратури Кіровоградської області в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя у зв’язку з тим, що 9 та 10 серпня 2017 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено повідомлення про вчинення ним злочинів за статтями 366 та 375 Кримінального кодексу України.

На думку судді Плохотніченка Л.І., вказані обставини свідчать про те, що відповідні дії посадових осіб прокуратури Кіровоградської області є втручанням у його діяльність як слідчого судді щодо здійснення правосуддя.

На запит члена Вищої ради правосуддя Олійник А.С. заступник Генерального прокурора Столярчук Ю.В. повідомив, що 15 серпня 2017 року та 19 серпня 2017 року до Генеральної прокуратури України надійшли повідомлення судді Плохотніченка Л.І. про можливе втручання в його діяльність як судді під час здійснення правосуддя. Повідомлення направлені до прокуратури Кіровоградської області. За результатами розгляду прокуратурою Кіровоградської області відомості до ЄРДР не вносились. Зазначене рішення обґрунтоване тим, що у заявах не зазначено обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінальних правопорушень, а їхній зміст зведено до незгоди з рішеннями прокуратури про початок досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо вчинення Плохотніченком Л.І. злочинів.

«Я вважаю, що за змістом статті 214 Кримінального процесуального кодексу України відомості за повідомленням судді Плохотніченка Л.І. мали бути внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Проте на порушення статті 214 КПК України прокуратурою Кіровоградської області відмовлено у внесенні відомостей за вказаними повідомленнями», – зазначила доповідач.

Крім того, Алла Олійник зауважила, що Генеральна прокуратура направила повідомлення судді Плохотніченка Л.І. до прокуратури Кіровоградської області, працівники якої, згідно з повідомленнями цього судді, втручаються в його діяльність як судді.

«На мою думку, наведені обставини свідчать про наявність конфлікту інтересів з боку працівників прокуратури Кіровоградської області щодо об’єктивного і неупередженого прийняття рішень за повідомленнями судді Плохотніченка Л.І. про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя з боку працівників прокуратури Кіровоградської області», – зазначила Алла Олійник.

Зважаючи на наведене, Вища рада правосуддя ухвалила звернути увагу Генеральної прокуратури України на дотримання приписів статті 19 Конституції України, статті 214 КПК України щодо обов’язку уповноважених органів здійснювати фіксацію наданих відомостей про кримінальні правопорушення.

Прес-центр судової влади України