Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Івано-Франківської області звернувся доЗМІ із вимогою уникати необгрунтованих узагальнень та звертати увагу на мотивацію рішень суду

08 листопада 2017, 14:48

Прес-служба Апеляційного суду Івано-Франківської області з приводу публікацій, які з’явились впродовж останнього часу щодо окремих рішень апеляційного суду  в засобах масової інформації, вповноважена заявити наступне:

Деякі зауваження окремих осіб з приводу судової практики апеляційного суду щодо скасування постанов місцевих судів за ст. 130 КУпАП позбавлена правової основи і має форму образливого тиску на апеляційну інстанцію.

Така критика є безпідставною і є проявом правового нігілізму, неповаги до закону  з боку окремих осіб, які мають необґрунтовані (з помсти, образи, заздрості, добросовісної помилки, піару . . .) претензії до апеляційного суду.

Переконані, що ці особи не знайомились із змістом постанов апеляційного суду, де є належна і переконлива мотивація прийнятих рішень.  Давати оцінку рішенням суду має право лише вищестояща судова інстанція.

Реакція апеляційного суду одна – судді апеляційної інстанції не мають права інакше переглядати такі справи, як лише за нормами закону (ст.ст. 7, 278, 280, 266 КУпАП), які вони  зобов’язані виконувати відповідно до свого процесуального статусу. Вони не мають права залишати в силі постанови, які ухвалені з порушенням чинних законів, на які в скаргах вказують  апелянти. 

Апеляційний суд  не повинен сліпо підтримувати  необґрунтовані  рішення судів першої інстанції, тому що «йде боротьба з пияцтвом». Судді не повинні боротися  з чимось чи  з кимось. Судді мають бути слугами Закону, що від них вимагає Конституція України, міжнародні правові акти.

Якщо закон несправедливий чи недосконалий, то треба його змінювати, що до компетенції суддів не входить. Якраз  такі зміни закону повинні ініціюватися зазначеними критиками, а не тратити час на неконструктивні діяння.

 

Джерело

За повідомленням прес-служби суду