Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Офіційна заява Апеляційного суду Чернігівської області з приводу публікації сайту Gorod.cn.ua «Черниговских пожизненников судили судьи без присяг и полномочий»

20 жовтня 2017, 14:48

Свобода слова в діяльності засобів масової інформації  є одним з найважливіших інститутів демократії, тому Апеляційний суд Чернігівської області з великою повагою ставиться до роботи журналістів, особливо тих, які сприяють об'єктивному  висвітленню інформації про діяльність судової гілки влади.

Сьогодні в Україні існує кілька моделей журналістських розслідувань, однак дуже часто вони, на жаль, роблять висновок про винуватість судів і суддів. Головна особливість таких «розслідувань» - це тлумачення норм Конституції та законів України за власним, часто невірним баченням. Це, поряд із низькою правовою обізнаністю громадян, розхитує і без того напружене суспільство.

Апеляційний суд Чернігівської області вважає інформацію, викладену у публікації «Черниговских пожизненников судили судьи без присяг и полномочий», - недостовірною, викривленою і такою, що не відповідає дійсності та підлягає спростуванню.

Суддя у відставці Апеляційного суду Чернігівської області Рудомьотова С.Г. присвятила юриспруденції все своє свідоме життя. Твердження про те, що вона не приймала присягу судді та виносила судові рішення іменем України без повноважень, протирічить як дійсним обставинам, так і здоровому глузду. Журналісту-розслідувачу неодноразово роз’яснювалось, що інститут присяги було введено у 1992 році, Рудомьотова С.Г. працювала на посаді судді з 1982 року. У перехідних положеннях (п.12) Конституції України (1996 року) мова йде про суддів, повноваження яких закінчились до вступу Конституції України в силу. На момент прийняття Конституції Рудомьотова С.Г. була з повноваженнями.

Таким чином, всупереч загальноприйнятим журналістським стандартам та нормам етики, у публікації були представлені відомості, що суперечать дійсності.

Враховуючи, що засуджені, про яких іде мова у публікації, добиваються перегляду вироку,   даний  випадок  можна  розцінити  як втручання у здійснення правосуддя, тиск  на суд і суддів, намагання протиправно схилити суддів прийняти бажане рішення, використати  неправдиву інформацію для відстоювання інтересів певних груп чи осіб непроцесуальним шляхом.

У зв’язку із пильною увагою громадськості до діяльності судів і суддів надзвичайно шкідливими для держави є поширення популістських заяв або ж неперевіреної інформації. Нічим не підкріплені припущення підривають авторитет державної влади, породжують ворожнечу та озлобленість в українському суспільстві. 

Нагадуємо, що Україна демократична держава в якій судді при здійсненні правосуддя незалежні і підкоряються тільки закону.

 Апеляційний суд Чернігівської області наполягає на невідкладному офіційному спростуванні  в аналогічний спосіб викривленої інформації щодо здійснення правосуддя суддями без повноважень.

 Без поваги та довіри один до одного ми навряд чи зможемо побудувати майбутнє, якого прагнемо.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду