Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді України відбулася зустріч з експертом Ради Європи

18 жовтня 2017, 12:51

У рамках проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» відбулася зустріч Голови Верховного Суду України Ярослава Романюка з суддею Конституційного Суду Литви, міжнародним експертом Ради Європи Данутою Іочене.

 
  
   

Метою зустрічі було обговорення питань щодо нових повноважень Вищої ради правосуддя стосовно забезпечення незалежності суддів в Україні та змісту і структури доповіді Вищої ради правосуддя про стан незалежності судової влади в Україні.

Я. Романюк поінформував Д. Іочене про те, що повноваження Вищої ради правосуддя визначено Конституцією України та профільним Законом України «Про Вищу раду правосуддя», а головним завданням цього конституційного органу є забезпечення незалежності судової влади.

Також Ярослав Романюк звернув увагу на деякі проблемні питання щодо дублювання повноважень органу суддівського самоврядування (Ради суддів України) з повноваженнями конституційного органу (Вищої ради правосуддя) стосовно забезпечення незалежності суддів. Адже в Законі України «Про судоустрій і статус суддів» чітко не виписано розмежування таких повноважень.

На думку Голови Верховного Суду України, важливим є запровадження такого повноваження Вищої ради правосуддя, як підготовка та оприлюднення щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні.

На запитання експерта щодо використання сучасних електронних технологій у документообігу судів, розподілу справ між суддями 
Ярослав Романюк детально розповів про запроваджену в Україні систему відеоконференцій судового засідання, а також про систему автоматизованого розподілу справ.

Наприкінці зустрічі Я. Романюк зупинився на питаннях реалізації Вищою радою правосуддя на практиці таких нових повноважень як надання згоди на затримання судді чи утримання його під вартою або арештом, а також на тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя.

У зустрічі взяли участь керівник проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні»Андрій Кавакін, менеджер проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» Інна Ліньовазаступник начальника управління забезпечення діяльності керівництва Верховного Суду України Любов Голуб та Ліна Губар, начальник відділу міжнародного співробітництва Верховного Суду України.

Джерело

За повідомленням прес-служби ВСУ