Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оприлюднено Публічне звернення ВРП стосовно тиску на члена Ради з боку співробітників Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України

05 жовтня 2017, 19:49

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення Вищої ради правосуддя

« 5 » жовтня 2017 р.

 Вищою радою правосуддя розглянуто повідомлення члена Вищої ради правосуддя Малашенкової Тетяни Михайлівни про втручання в її діяльність як члена Вищої ради правосуддя та тиск на неї з боку співробітників Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України.

Аналіз відомостей, викладених у повідомленні члена Вищої ради правосуддя Малашенкової Т.М. та доданих до нього документах, у їх взаємному зв’язку дає підстави для висновку, що у такий спосіб відбувається вплив на члена Вищої ради правосуддя при виконанні ним конституційних та визначених законом повноважень.

Вища рада правосуддя є колегіальним, незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування, який відповідно до пункту 9 частини першої статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вживає заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

Член Вищої ради правосуддя у своїй діяльності є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання.

Тому вищезазначені дії співробітників Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України слід вважати порушенням гарантій незалежності судової влади та засад поділу державної влади в Україні, закладених у статті 6 Конституції України.

Вища рада правосуддя звертає увагу на необхідність неухильного дотримання вимог частини другої статті 19 Конституції України, вважає неприпустимим вплив на членів Вищої ради правосуддя під виглядом вчинення процесуальних чи слідчих дій правоохоронними органами та звертається до Генеральної прокуратури України стосовно неприпустимості втручання в діяльність Вищої ради правосуддя та здійснення тиску на членів Вищої ради правосуддя у зв’язку з виконанням ними своїх повноважень.

Прес-центр судової влади України