Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Хмельницької області відвідали представники судової системи Канади

25 вересня 2017, 18:29

Сьогодні в Апеляційному суді Хмельницької області побувала делегація в складі представників судової системи та Міністерства міжнародних справ Канади. Цей візит відбувся в рамках канадсько-українського проекту  «Підтримка судової реформи в Україні», до якого долучено і Хмельниччину. До нас завітали голова Верховного суду провінції Британська Колумбія Роберт Бауман, директор групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади  Бренда Капер, Радник  Посольства Канади в Україні Бронвин Курден, провідний експерт проектів Посольства Канади в Україні Валерій Олійник, менеджер проекту  Ігор Осика.

Здійснивши невелику екскурсію судом,  гості відвідали два судових засіданнях з розгляду як цивільної, так і кримінальної  справ. Далі, сповнені  вражень, зустрілися  із суддями. 

 Анатолій Марцинкевич розповів гостям, із якими проблемами нині стикаються суди на місцях. Лиш 79 із 136 суддів Хмельниччини мають право відправляти правосуддя, один із судів взагалі залишився без суддів. Наголосив на проблемах дисциплінарної відповідальності суддів та зловживання у питаннях притягнення суддів до кримінальної відповідальності за винесення завідомо неправосудного рішення.

Учасники зустрічі обговорили також спільні риси та відмінності судової системи України та Канади.

Роберт Бауман зауважив, що у наших країн різні правові системи, але є багато спільних моментів: суддя залишається суддею, в якій би країні він не працював.  Пан Бауман зазначив, що в Канаді апеляційний розгляд справи відбувається зовсім по іншому, ніж в Україні. У них немає повторного перегляду справи, там не заслуховують ні сторін, ні свідків. Головне завдання апеляційного суду перевірити, чи суддя першої інстанції не допустив помилки у застосуванні законодавства. Тобто факти справи вони не переглядають, а довіряють у цьому питанні суду першої інстанції. Відтак в Канаді апеляційний розгляд є більш сфокусованим і значно коротшим.

Анатолій Марцинкевич подякував канадському уряду за всю ту підтримку, що він надає Україні. Запевнив, що  працюватимемо далі і покажемо хороші результати роботи проекту.

Бренда Капер ствердила, що ці проекти не були б такі успішні, якби не користувалися підтримкою голів судів, які дбають про налагодження цієї роботи так, як дбає Анатолій Марцинкевич.

 Ігор Осика розповів, що проект розрахований на 5 років та фінансується Урядом Канади. В Україні діє рік. Складається із трьох профільних компонентів. Пілотними областями щодо першого компоненту є Хмельницька та Запорізька області. В ньому йдеться про посилення суддівської незалежності, удосконалення судової практики і забезпечення її єдності Верховним Судом. Повідомив про роботу над створенням зручної для користування онлайн бази правових позицій цього суду, яку презентують приблизно через два місяці. Розповів також про співпрацю із Вищою кваліфікаційною комісією суддів України та Вищою радою правосуддя з питань покращення процедури добору кандидатів на посади суддів, кваліфікаційного оцінювання та дисциплінарної відповідальності суддів.

“Для нас як для проекту дійсно важливо мати партнерів, які бажають змін, які зможуть зрушити ситуацію на краще, незважаючи на всі труднощі, які існують”, - резюмував Ігор Осика.

 Гості наголосили, що канадська сторона дуже цінує таку співпрацю між судовими системами.  

Діалог із канадськими колегами обіцяє бути глибоким та плідним. 26 та 27 вересня свою роботу вони продовжать у  Кам'янці-Подільському, де візьмуть участь у семінарі на тему «Комунікаційна діяльність голови суду при виконанні представницьких функцій», повідомляє прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області.

Джерело

Прес-центр судової влади України