Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відкрито нову адміністративну будівлю Приморського районного суду Запорізької області

12 травня 2017, 12:36

11 травня 2017 року відбувся робочий візит Голови Ради суддів України Валентини Сімоненко та Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка до Запорізької області з метою участі в заходах, присвячених покращенню доступу громадян до правосуддя в Запорізькій області.

Зокрема, у місті Приморську Запорізької області відбулася урочиста церемонія відкриття нової адміністративної будівлі Приморського районного суду Запорізької області. 

На сьогодні нове приміщення Приморського районного суду є одним з небагатьох в області, що цілком відповідає вимогам щодо здійснення правосуддя. У цьому приміщенні дотримано вимоги Кримінального процесуального кодексу України при облаштуванні місць для обвинувачених (підсудних) у залах судових засідань, максимально дотримані норми безпеки, створено зручності для відвідувачів суду, розміщено найсучасніше обладнання.

В урочистій церемонії відкриття суду взяли участь: Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, Голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак, заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Едуард Гугнін, керівники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, правоохоронних органів, представники суддівського корпусу області, засобів масової інформації.

Голова ДСА України у вітальному слові відзначив, що ця подія є ще одним кроком у процесі забезпечення судових установ належними приміщеннями, а також додав, що до 2020 року кожен суд у кожному районному центрі України має бути забезпечений приміщенням, що відповідає вимогам стосовно здійснення судочинства.

Голова Ради суддів України у своєму виступі зазначила, що судова система України невпинно рухається в напрямку досягнення європейських стандартів: поліпшення якості та доступності правосуддя, запровадження електронного судочинства.

З вітальними словами до представників судової влади, мешканців міста Приморська та Приморського району м. Запоріжжя звернулися Голова Запорізької обласної ради та заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації.

Після повернення до міста Запоріжжя Голова Ради суддів України та Голова Державної судової адміністрації України провели нараду з суддями Апеляційного суду Запорізької області та місцевих загальних судів Запорізької області.

Обговорюючи поточні питання діяльності судів Запорізької області, Зеновій Холоднюк зупинився на питаннях організаційного та фінансового забезпечення діяльності органів системи правосуддя у 2016 році та означив перспективні напрямки діяльності на 2017 рік.

Про актуальні аспекти реформування органів правосуддя розповіла учасникам наради Валентина Сімоненко.

У рамках робочого візиту представники судової влади відвідали об’єкт  "Реконструкція двоповерхової будівлі, отриманої для розміщення Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя". У робочій обстановці керівники органів системи правосуддя обговорили із Запорізьким міським головою Володимиром Буряком можливості поліпшення умов розташування судів м. Запоріжжя.

Наразі Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя розташований у двох окремих житлових будинках по вул. Перемоги, № 51 та № 55, що не відповідає вимогам стсоовно здійснення правосуддя. Зокрема, територія навколо будівель суду не пристосована для під’їзду конвойних автомашин, відсутні місця для стоянки автотранспорту відвідувачів суду, у приміщенні суду недостатня кількість залів судових засідань, кабінетів для суддів та працівників апарату суду. Також у суді відсутні кімнати для громадян, чергових адвокатів, прокурорів, свідків. Крім того, суд потребує виділення іншого приміщення не тільки з точки зору сучасних вимог щодо площі суду, але й з метою досягнення максимального рівня безпеки звичайних мешканців житлових будинків.

У І кварталі 2015 року Територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Запорізькій області за участі Запорізької міської ради отримано будівлю колишнього алергоцентру за адресою вул. Перемоги, 107б для розміщення Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя. Протягом 2016 року була виготовлена  проектно-кошторисна документація на отримане приміщення, а з квітня 2017 року розпочато реконструкцію зазначеної двоповерхової будівлі під потреби суду, котра відповідатиме вимогам щодо здійснення правосуддя.

Довідково:

З 1943 року до лютого 2017-го року суд у Приморському районі розташовувався у двох будівлях загальною площею 386,31 м2 (по вул. Поштовій, 6 та пр. Центральний, 26), котрі мали 4 зали судових засідань, при цьому були відсутні приміщення для конвою та перебування підсудних, кімнати для роботи юристів з документами. Обидві будівлі, у яких розташовувався суд, не відповідають вимогам щодо здійснення правосуддя. Будівля на пр. Центральний, 26 в аварійному стані.

З лютого 2017 року районний суд отримав нове двоповерхове  приміщення за адресою м. Приморськ, вул. Соборна, 84.

Нова будівля Приморського районного суду Запорізької області, загальною площею 915,6 кв. м отримана у ІІ кварталі 2015 року. Поточний ремонт приміщень тривав з листопада 2015 року по квітень 2017 року. Загальна вартість робіт 4 326 776,96 грн.