Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося чергове засідання ради суддів загальних судів

05 квітня 2013, 12:47

4 квітня 2013 року у приміщенні Державної судової адміністрації України відбулося чергове засідання ради суддів загальних судів. У роботі засідання взяли участь заступник Голови ДСА України Зеновій Холоднюк, заступник генерального директора державного підприємства «Інформаційні судові системи» Віталій Живаєв, працівники центрального апарату ДСА України та представники засобів масової інформації.

 У порядку денному засідання передбачено розгляд 15 питань. За клопотанням члена ради суддів Анатолія Бабія до порядку денного засідання ради суддів загальних судів внесене питання щодо розгляду звернення, яке надійшло до РСЗС. Також до порядку денного додане питання щодо незадовільного стану виплат заробітної плати в апеляційному суді Волинської області за доповіддю члена ради суддів загальних судів Олександра Пазюка.

 Членами ради суддів загальних судів прийняте рішення  рекомендувати Вищій раді юстиції наступних кандидатів до призначення на адміністративні посади в судах загальної юрисдикції:

 Чернюка Ігоря Володимировича - на посаду заступника голови Вінницького міського суду Вінницької області;

 Мартинова Євгена Олександровича – на посаду голови Ленінського районного  суду міста Кіровограда.

 На наступне засідання ради суддів загальних судів відкладено розгляд кандидатури Антипової Ірини Леонідівни, яка претендує на посаду голови Кіровського районного суду міста Кіровограда.

 Відповідно до порядку денного  відбулося обговорення змін до Положення про порядок розгляду звернень громадян і юридичних осіб радою суддів загальних судів. За ініціативи голови РСЗС Інни Отрош відповідне питання потребує детального вивчення і широкого обговорення. Рішенням ради суддів загальних судів розгляд даного питання відкладено на наступне чергове засідання.

 У ході роботи чергового засідання ради суддів загальних судів прийнято рішення щодо внесення змін до Положення про нагородження відзнакою ради суддів загальних судів, затвердженого рішенням ради суддів загальних судів 23 листопада 2011 року № 31, зокрема, запроваджено відзнаку «Почесна грамота ради суддів загальних судів», яку відтепер може отримати як суддя, так і працівник апарату суду.

 Заступник Голови Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк доповів членам ради суддів загальних судів   про стан надходження судового збору, контролю за правильністю та своєчасністю його надходження і оперативного обліку справляння судового збору, надходження якого контролюється Державною судовою адміністрацією України, і виконання вимог Закону України «Про судовий збір» загальними судами України. Зеновій Холоднюк наголосив, що єдине джерело наповнення спеціального фонду – судовий збір -  поступово зростає у порівнянні з 2012 роком. Так, за прогнозами ДСА України у 2013 році планується внести до спеціального фонду 945 млн гривень, які в свою чергу підуть на капітальні видатки, ремонтні роботи та виплату комунальних платежів. Також заступник голови ДСА України наголосив на необхідності всеосяжного контролю за порядком наповнення судового збору і зауважив, що для цього постійно проводиться робота з ДП «ІСС» щодо знаходження досконалого та безпечного механізму оплати судового збору.

 Члени ради суддів загальних судів заслухали інформацію заступника генерального директора державного підприємства «Інформаційні судові системи» Віталія Живаєва про результати моніторингу стану інформаційного наповнення веб-сайтів загальних судів відповідно до вимог діючого законодавства та їх постійного оновлення.

 При розгляді питання стосовно звернення суддів Євпаторійського міського суду АР Крим щодо безпідставного, на їх думку, внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань відносно суддів за заявами громадян, які не згодні з прийнятими процесуальними рішеннями при розгляді справ за їх участю, було запрошено до роботи у засіданні ради суддів загальних судів голову Євпаторійського міського суду АР Крим Антоніну Андатову.  Прийнято рішення звернутися до Ради суддів України із пропозицією знайти механізм вирішення даного питання.

На засіданні обговорено результати попереднього вивчення стану організаційного забезпечення та діяльності Обухівського районного суду Київської області, яке було проведене 29 березня 2013 року членами робочої групи - Інною Отрош, Валентиною Висоцькою та Юрієм Фуриком.

 У своїй доповіді член ради суддів загальних судів Олександр Пазюк висловився із занепокоєнням про незадовільний стан виплат заробітних плат суддям та працівникам апаратів окремих судів. Заступник Голови Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк ознайомив членів ради суддів загальних судів із ситуацією на теперішній час та тими заходами, які були здійснені для стабілізації ситуації.  

 За словами члена ради суддів загальних судів, заступника Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Павла Гвоздика ситуація, яка склалася сьогодні з виплатою заробітних плат, є надзвичайною та такою, що призведе до підриву нормальної роботи судів загальної юрисдикції.

 Враховуючи вищезазначене, прийнято рішення вивчити проблему недофінансування на всеукраїнському рівні та заслухати доповідь Голови ДСА України з цього питання.

 Рада суддів загальних судів заслухала інформацію за результатами перевірки 6 скарг громадян, юридичних осіб та суддів.

 Рішенням ради суддів загальних судів видано заохочення у вигляді Почесних грамот ради суддів загальних судів 3 суддям Волинської та Рівненської областей.

 Наступне засідання заплановане на 14 - 15 травня 2013 року.