Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники судової влади України взяли участь у навчальній програмі "Програма розвитку лідерства судової влади України"

06 травня 2016, 15:10

Члени Ради суддів України Людмила Волкова, Максим Желік, Віталій Закопайло, Денис Масенко, Євген Мєзєнцев, Богдан Моніч, Тетяна Суярко, Валерія Чорна, а також працівники Державної судової адміністрації України Володимир Давиденко та Марія Мельнікова 20 – 30 квітня 2016 року взяли участь у навчальній програмі "Програма розвитку лідерства судової влади України" у місті Вашингтон, округ Колумбія, США. Зазначена навчальна програма організована Проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливе правосуддя" спільно з Лідерським центром "Відкритий світ", що фінансується Конгресом США та здійснюється Центром лідерства "Відкритий світ" (Центр) при бібліотеці Конгресу США, адмініструється організацією Американські Ради з міжнародної освіти: ACTR/ACCELS (American Councils).

Метою зазначеної програми було отримання делегатами інформації стосовно ролі суддівського самоврядування США, організації роботи відповідних органів судової влади, взаємодії з іншими гілками влади, а також судового адміністрування.

Приймаючою стороною в навчальній програмі виступили суддя Окружного суду США, округ Меріленд, Річард Д. Беннетт та суддя Окружного суду США, Східний округ Вірджинії, Ентоні Дж. Тренга.  

Члени Ради суддів України та працівники ДСА України в перші дні свого перебування в США мали можливість зустрітися з представниками Конгресу США (Головним радником сенатора США Орріна Хетча з Комітету Сенату з питань правосуддя Томасом Джиппінгом, Конгресменом від штату Меріленд Датчем Рупперсбергером, Сентаром штату Меріленд Беном Кардіном), Адміністративного офісу судів США (який є аналогом Державної судової адміністрації України), Верховного Суду США.

Другий робочий тиждень навчальної програми був присвячений відвідуванню судів та адміністративних офісів штатів Вірджинія та Меріленд.

Делегати поїздки ознайомилися з роботою міської в’язниці в місті Александрія штату Вірджинія.  

У цей же період відбулася робоча зустріч із старшим суддею Федерального претензійного суду США Богданом Футеєм, який народився в Україні та є єдиним суддею США українського походження. Він почав працювати в суді у 1987 році після того, як отримав призначення від президента Рональда Рейгана. Пан Футей працював на посаді судді до закінчення терміну в 2002 році, тоді він отримав статус старшого судді. Богдан Футей закінчив університет Вестерн Резерв, де отримав ступінь бакалавра у 1962 році і ступінь магістра у 1964 році; він отримав ступінь доктора права у Клівлендській юридичній школі Маршалла у 1968 році.

Крім того, під час поїздки члени Ради суддів України та працівники ДСА України були запрошені на офіційний прийом у Посольстві України, де відбулася зустріч із послом України в США Валерієм Чалим, а також іншими українськими делегатами Програми "Відкритий світ". 

 

Важливим результатом участі в навчальній програмі "Програма розвитку лідерства судової влади України", організованій Проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливе правосуддя" спільно з Лідерським центром "Відкритий світ" є величезний досвід у розумінні демократичних принципів та стандартів прав людини, що розвіює стереотипні уявлення стосовно завдань та функцій судочинства,  а також мотивація для реформування підходів і зміцнення гарантій незалежності судової влади, а також відновлення довіри до судів в Україні.