Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В апеляційному суді Житомирської області відбувся День відкритих дверей для учнівської молоді

28 квітня 2016, 15:54

 27 квітня 2016 року в Апеляційному суді Житомирської області відбувся День відкритих дверей для учнівської молоді. У гості до суду завітали учні 10 класу Житомирського міського колегіуму (№ 34).

Нинішній етап розбудови України як правової держави вимагає від її громадян, особливо молоді, високого рівня правосвідомості. Правосвідомість у сучасних умовах — це, у першу чергу, нове правове мислення, компонент нової правової та загальної культури особи й громадянського суспільства. Вона є засобом, за допомогою якого здійснюється взаємодія людини із законом, правом, а через них — з економікою, політикою, умовами життя, побутом та інше. Апеляційний суд Житомирської області докладає багато зусиль для того, щоб дати необхідні й неупереджені знання про судову систему нашої держави молодому поколінню з метою поглиблення правової культури та розвиту правової свідомості.

Зустріч зі школярами розпочала заступник голови суду, суддя-спікер Ірина Гансецька, яка розповіла про діяльність Апеляційного суду Житомирської області, його структуру та основні завдання.

Ірина Аркадіївна наголосила на тому, що сучасний етап розбудови правової української держави та громадянського суспільства в Україні вимагає високого рівня правової культури населення, у першу чергу — молоді, оскільки за нею майбутнє країни. Процес поширення правових знань сприяє зростанню правової свідомості молодого громадянина, допомагає виховати в нього повагу до права й законності, розуміння соціальної та юридичної відповідальності за свої дії.  Також суддя-спікер зауважила, що проведення подібних заходів сприяє розширенню комунікативних зв’язків між судом та громадськістю.

Заступник керівника апарату суду Наталія Палашкевич продовжила знайомство школярів із судом. Молоді люди познайомилися з роботою відділу організації діловодства (канцелярією). Вони дізналися про посадові обов’язки працівників відділу, правила ведення діловодства в суді, а також про функціонування автоматизованої системи документообігу суду Д-3.

У цьому відділі їм розповіли й про ведення архіву суду, порядок зберігання документів, знищення документів в установленому порядку або передачі до державної архівної установи тощо.

 Оглядова екскурсія продовжилася у відділі організаційного забезпечення розгляду кримінальних справ. Начальник відділу Оксана Захарчук розповіла присутнім про діяльність очолюваного нею структурного підрозділу суду, зокрема, реєстрацію та автоматизований розподіл судових справ між суддями. 

Найцікавішими для юнаків та дівчат стали, мабуть, відвідини залу судового засідання, де Наталія Палашкевич познайомила їх із правилами поведінки в судовому засіданні, засобами технічної фіксації судового процесу й використанням у суді відеоконференцзв’язку, наголосивши на тому, що застосування інформаційних технологій у судочинстві оптимізує його діяльність та істотно розширює функціональні можливості.  

Молоді люди мали можливість приміряти суддівську мантію, відчути себе, бодай на трішки, справжнім слугою Закону та зрозуміти, що професія судді — це, у першу чергу, велика відповідальність за людські долі.

Зацікавила школярів і Молитва судді, з якою відвідувачі можуть ознайомитися в холі адміністративного поверху суду. На жаль, автор цього твору достеменно невідомий, є лише відомості про те, що документ був віднайдений в архівах Львова, але це не применшує вагу, щирість та проникливість його слів.

Поспілкувалася зі школярами й керівник апарату суду Наталія Залевська.

Вона розповіла: "Свого часу я теж закінчила загальноосвітню школу № 34 (сьогодні це Житомирський міський колегіум), закінчила її з відзнакою. Потім навчалась у Житомирському кооперативному коледжі бізнесу і права за спеціальністю "Правознавство". Після закінчення коледжу вступила до Національного університету "Юридична академія України імені Ярослава Мудрого" на судово-прокурорський факультет. Маю кваліфікацію юриста.

В апеляційному  суді Житомирської області працюю восьмий рік: починала свою роботу на посаді секретаря судового засідання, була старшим консультантом, помічником заступника голови суду, а з 2014 року обіймаю посаду керівника апарату суду.

За ці роки я добре зрозуміла, наскільки неоднозначним є ставлення до суду з боку громадськості. Але наш колектив, як судді, так і працівники апарату суду, завжди намагається зробити все можливе для того, щоб у людей складалося про нашу установу лише добре враження. Сьогодні ми запросили вас, шановна молодь, до Апеляційного суду Житомирської області, щоб ви мали змогу дізнатися про діяльність суду не з чужих слів, а скласти про неї свою власну думку. Щоб ви могли підвищити рівень своєї правової культури й удосконалити правову освіту, а також мали можливість зорієнтуватись у виборі майбутньої професії.

Такого роду зустрічі є необхідними для формування в молодого покоління враження про судову систему й конкретний суд як про установу, де панує верховенство права".

На завершення заходу заступник керівника апарату суду Наталія Палашкевич запропонувала молодим людям заповнити невеличку анкету.

В анкеті містилися запитання про ступінь обізнаності з роботою суду, задоволеність рівнем надання інформації про суд та враження, яке справили відвідини Апеляційного суду Житомирської області на респондентів, у порівняння з очікуванням. Дуже приємним стало те, що більшість юнаків та дівчат висловили думку про те, що цей візит до суду справив на них набагато кращі враження, ніж вони очікували та змусив усерйоз замислитися над вибором майбутньої професії.

На згадку про День відкритих дверей зробили колективне фото й домовилися про подальшу співпрацю.

За інформацією прес-секретаря суду

Прес-центр судової влади