Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Канадсько-українську співпрацю продовжить новий Проект підтримки судової реформи

20 квітня 2016, 17:23

 Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк провів робочу зустріч з представниками канадського Проекту підтримки судової реформи (SJRP), який розпочне свою роботу в Україні вже з осені 2016 року. Як інформували представники канадської сторони, це найбільший Проект за роки співпраці, що працюватиме на реформування судової системи і який вже отримав останні необхідні погодження в Міністерстві закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади. Його мета - підсилення незалежності судової системи в Україні. Виконавцем Проекту з канадського боку є Національний суддівський інститут Канади (НСІ), а партнером - Офіс Уповноваженого з федеральних суддівських справ Канади.

Вітаючи поважних гостей, очільник ДСА України Зеновій Холоднюк зазначив, що судова система України відкрита для міжнародної співпраці, оскільки, це дозволяє  більш ефективно впроваджувати міжнародні стандарти судочинства й переймати позитивний досвід адміністрування судів. Він також інформував представників Проекту про основні проблеми, вирішення яких лежить у площині відповідальності ДСА України, зокрема, забезпечення охорони судів, запровадження єдиної системи оцінки діяльності судових установ і визначення навантаження на суддів, що дозволить більш ефективно використовувати бюджетні призначення та працювати над матеріально-технічним й організаційним забезпеченням діяльності судової влади України.

       Щодо Проекту, то як зазначив Олег Шахов, директор Міжнародних програм Офісу Уповноваженого з федеральних суддівських справ Канади, він  надаватиме підтримку у трьох основних напрямах, один з яких стосується виключно компетенції Державної судової адміністрації України, а саме: забезпечення підтримки з питань, пов’язаних з ефективним адмініструванням судів і відправленням правосуддя, зокрема, апробація передових практик судочинства та адміністрування судів у вибраних регіонах; підсилення інституційних можливостей Державної судової адміністрації України. У рамках цього компоненту також передбачається співпраця з громадськістю, зокрема налагодження діалогу між різними зацікавленими сторонами та суддями в контексті залучення громадськості до ходу реформи та оптимізації методів комунікації судів й  основну відповідальність за цей компонент проекту бере на себе Офіс Уповноваженого з федеральних суддівських справ Канади.

Загалом, партнерами Проекту  з українського боку виступатимуть: Верховний Суд України, голови судів та суди різних юрисдикцій, Рада суддів України, Державна судова адміністрація України, Вища рада юстиції України та Вища кваліфікаційна комісія суддів України.

У рамках проекту  Національний суддівський інститут Канади (НСІ) та Офіс Уповноваженого з федеральних суддівських справ Канади відповідатимуть за різні сфери, тому заходи для кожної інституції будуть обговорюватися з безпосередніми партнерами. Враховуючи такі обставини, участь у зустрічі з представниками Проекту, окрім Голови ДСА України Зеновія Холоднюка, взяли заступники Голови Ольга Булка та Людмила Гізатуліна, начальник управління інформатизації судів та судової статистики Олександр Слоніцький, начальник планово-фінансового управління Ярослав Покотило, начальник юридичного управління Євген Пристрома, начальник адміністративно-господарського управління Ірина Галівець та начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва Олена Ігнатченко, які надали вичерпну інформацію про діяльність структурних підрозділів ДСА України та відповіли на запитання, які цікавили представників канадського Проекту підтримки судової реформи.