Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося чергове засідання ради суддів загальних судів

14 березня 2013, 17:32


 14 березня 2013 року у приміщенні Державної судової адміністрації України відбулося засідання ради суддів загальних суддів.
 Учасники засідання заслухали інформацію Державної судової адміністрації України з питань організаційного забезпечення загальних судів України у першому півріччі 2013 року та основні напрямки співпраці з радою суддів загальних судів. Зокрема, членів ради суддів загальних судів щодо матеріально-технічного забезпечення судів поінформував заступник Голови  Державної судової адміністрації України Віталій Положишник. Про фінансове забезпечення загальних судів у першому півріччі 2013 року прозвітувала заступник начальника управління планово-фінансової діяльності Інна Гомонова. За її словами, Законом України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» на забезпечення судів та установ судової системи ДСА України за загальним та спеціальним фондами передбачені асигнування у сумі 3 074,9 млн грн, у тому числі:
•    апеляційним загальним судам – 737,1 млн грн;
•    місцевим загальним судам – 2 337,8 млн гривень.
•    У порівнянні з 2012 роком асигнування збільшились в середньому на 1,17 %, у тому числі:
•    апеляційним загальним судам – 2,84 %;
•    місцевим загальним судам – 0,66 %.
 Відтак, апеляційні загальні суди у 2013 році забезпечені на 54,6 відсотки, а місцеві загальні суди на 42,7 відсотки від потреби.
 Із питаннями організаційного забезпечення загальних судів та міжнародного співробітництва ознайомив заступник Голови ДСА України Володимир Півторак. Так, в рамках міжнародного співробітництва триває робота над вивченням питання визначення коефіцієнтів навантаження на суддів для судової системи України та розроблено рекомендації до впровадження таких розрахунків, ведеться робота із вироблення концепції діяльності Прес-центру судової влади, триває реалізація навчальної пілотної програми, яка спрямована на поглиблення знань з питань судового адміністрування для 40 осіб, визначених за результатами відбору серед керівників апаратів судів та їх заступників, обговорено та затверджено Радою суддів України «Стратегічний план інформатизації судової системи України», інше.
 Підсумував діяльність Державної судової адміністрації України з початку 2013 року її Голова Руслан Кирилюк. За його словами, Державна судова адміністрація України активно працює у напрямку збільшення видатків для врегулювання проблемних питань, пов’язаних із виплатою суддівської винагороди і заробітної плати працівникам апаратів судів, оскільки Законом України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» передбачено лише 60 відсотків від потреби на виплату суддівської винагороди та оплату праці працівників апаратів судів, а дефіцит видатків на оплату праці складає 2,2 млрд гривень. Також за словами Голови ДСА України сьогодні питанням надзвичайної уваги залишається забезпечення судів належними приміщеннями. «Одним із наших пріоритетних завдань є добудова 10 приміщень судів та будівництво суду за типовим проектом та  поточна робота з ремонту приміщень судів», - відзначив Руслан Кирилюк.
 Члени ради суддів загальних судів обговорили проект Інструкції з діловодства в місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної Республіки Крим та надали свої пропозиції до неї.
 На засіданні розглянуто низку кадрових питань. Так, члени ради суддів загальних судів рекомендували Вищій раді юстиції призначити на адміністративні посади в судах:
•    Білоусенка Ігоря Володимировича – на посаду голови Овруцького районного суду Житомирської області;
•    Семерака Ігоря Олександровича – на посаду заступника голови Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області;
•    Безуматова Михайла Вікторовича – на посаду голови Олександрівського районного суду Кіровоградської області;
•    Івасівка Андрія Петровича – на посаду заступника голови  Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області;
•    Ліуша Андрія Ігоровича – на посаду заступника голови  Залізничного районного суду м. Львова;
•    Малахову-Онуфер Ангеліну Миколаївну – на посаду заступника голови Городоцького районного суду Львівської області;
•    Пещука Романа Йосиповича – на посаду голови Бориславського міського суду Львівської області;
•    Теслю Богдана Івановича – на посаду голови Яворівського районного суду Львівської області;
•    Міщенка Геннадія Вікторовича – на посаду голови Березнегуватського районного суду Миколаївської області;
•    Раєвич Тетяну Михайлівну – на посаду голови Єланецького районного суду Миколаївської області;
•    Устіченка Костянтина Івановича – на посаду голови Снігурівського районного суду Миколаївської області;
•    Смірнову Ірину Олександрівну – на посаду голови Саратського районного суду Одеської області;
•    Теренчук Жанну Вікторівну – на посаду голови Роздільнянського районного суду Одеської області;
•    Чеботаренко Оксану Леонідівну – на посаду голови Красноокнянського районного суду Одеської області;
•    Посунько Галину Андріївну – на посаду голови Горностаївського районного суду Херсонської області;
•    Рябову Олену Дмитрівну – на посаду голови Дніпровського районного суду міста Херсона;
•    Березовського Олексія Дмитровича – на посаду голови Городнянського районного суду Чернігівської області;
•    Демченко Людмилу Миколаївну – на посаду голови Бобровицького районного суду Чернігівської області;
•    Розинка Володимира Миколайовича – на посаду заступника голови Деснянського районного суду м. Чернігова;
•    Філатову Ларису Борисівну – на посаду заступника голови  Новозаводського  районного суду м. Чернігова.
 Знято з розгляду питання щодо рекомендації кандидатури Замеги Олега Володимировича на посаду заступника голови  Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області.
 Під час засідання розглянуто питання оцінки якості функціонування суду та результати пілотного тестування проекту стандартизованої оцінки якості функціонування суду, проведеного у рамках співпраці Ради суддів України, ради суддів загальних судів та проекту USAID «Україна: справедливе правосуддя» в судах загальної, адміністративної, господарської юрисдикцій, проект «Стратегічний план інформатизації судової системи України» та результати його обговорення в регіонах за участю представників органів суддівського самоврядування, ДСА України, голів судів, суддів, керівників та працівників апарату суду судів загальної, адміністративної, господарської юрисдикцій.
 Відповідно до порядку денного засідання обговорено та затверджено Порядок підготовки та переліку документів, необхідних для розгляду радою суддів загальних судів питань щодо призначення суддів на адміністративні посади в місцевих, апеляційних загальних судах, Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ та звільнення їх із цих посад.
Членами ради суддів загальних судів розглянуто звернення Сербіна В. Г. та Гарнаги П. М. щодо злочинних, на думку авторів звернення, дій голови Ялтинського міського суду АР Крим Руденка В. В., а також питання щодо необхідності проведення виїзного засідання для вивчення стану організаційного забезпечення та діяльності Обухівського районного суду Київської області.
 Член ради суддів загальних судів Микола Волошин доповів про результати розгляду скарги Ткаченко Н. М. щодо протиправних, на думку автора звернення, дій голови та суддів Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська. Рішенням ради суддів загальних судів інформацію скаржника визнано не обґрунтованою та факт порушення  не підтверджено. Розгляд питання щодо результатів розгляду скарги ПАТ «Інвестиційно-фінансовий консалтинг» та ПАТ «Страхова компанія «ВУСО» стосовно неналежної, на думку заявника, організації роботи Ленінського районного суду м. Дніпропетровська відкладено на наступне засідання за недостатністю  необхідних матеріалів.