Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Державній судовій адміністрації України презентовано звіт "Управління ефективністю роботи судів"

30 березня 2016, 17:16

29 березня 2016 року в приміщенні Державної судової адміністрації України відбувся семінар-презентація звіту "Управління ефективністю роботи судів".

У заході взяли участь: керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України Костянтин Красовський, Голова ДСА України Зеновій Холоднюк, заступники Голови Ольга Булка та Людмила Гізатуліна, керівники структурних підрозділів ДСА України та територіальних управлінь, фахівці ДСА України, працівники вищих спеціалізованих судів України, міжнародні й українські експерти з судової реформи.

Відкриваючи семінар, Голова ДСА України висловив подяку всім присутнім за інтерес до питання управління ефективністю роботи судів та відзначив, що останні років 10 роботи судової системи саме цим питанням переймаються і в судах, і в ДСА України, і міжнародні проекти. "Історія питання оцінки діяльності судів тісно пов’язана з багатьма чинниками роботи суду. Наше завдання, використавши позитивний досвід, зробити суд досконалим та максимально доступним", — відзначив Зеновій Холоднюк.

Спікер заходу, експерт Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" Адіс Ходжич наголосив, що вимірювання ефективності роботи судів це саме те, чого не вистачає судовій системі України. "Ви маєте дуже хороші статистичні дані, але не використовуєте й не аналізуєте їх належним чином", — сказав експерт. Адіс Ходжич звернув увагу присутніх на те, що презентований звіт, зроблений на статистичних даних, зібраних і узагальнених Державною судовою адміністрацією України.

Стосовно методики, то експерт Проекту ЄС зазначив, що відповідно до міжнародного досвіду, на початковому етапі ефективність роботи судів визначається за двома основними показниками: час, витрачений на розгляд конкретних справ, та використання ресурсів суду. За словами експерта Проекту, якість обрахунків є найскладнішим для обчислення показником і розглядається на останньому етапі побудови системи оцінки ефективності.

Адіс Ходжич також акцентував увагу на необхідності складання рейтингів судів. Адже, саме завдяки зрозумілій рейтинговій системі вибудовується комплексна система управління ефективністю, винагороджуються інновації та вдосконалення, виявляються мікроскопічні недоліки в роботі, створюється платформа для реорганізації робочих процесів, що у свою чергу, розвиває суди та культуру судочинства, орієнтовану на надання послуг.

"Статистика – це не цифри, статистика – це управлінські рішення, які приймаються для налагодження та вдосконалення робочого процесу й отримання необхідного результату", — наголосив Адіс Ходжич. Під час практичної частини семінару-презентації було розглянуто прикладні методи обрахунку ефективності роботи суду та суддів.

Довідково: Адіс Ходжич міжнародний експерт у проведенні оцінювання судових систем, оцінки та розробки політики реформування сектору правосуддя. Професійний стаж складає 16 років, з яких майже 10 років налічує досвід роботи у сфері реформування систем правосуддя.

Протягом останніх 7 років (з 2006 по теперішній час), є членом Комісії з ефективності правосуддя (CEPEJ), Робочої групи Ради Європи з оцінки судової системи (CEPEJ-GT-EVAL). В якості експерта брав участь у проведенні процедур експертної оцінки судових систем Норвегії, Нідерландів, Хорватії, Албанії, залучався до проекту "Східне партнерство Посилення судової реформи в країнах Східного партнерства", включаючи Азербайджан, Молдову, Україну, Грузію та Вірменію, у результаті реалізації проекту було розроблено чіткі та конкретні рекомендації (у тому числі, розроблено статистичні моделі), з питань як використовувати потенціал ІКТ, як розбудувати й зміцнити системи моніторингу та оцінки судової системи, та підвищити її ефективність.

                                                                                                                                                                                                                                                                                       Прес-центр судової влади