Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кабінет Міністрів України підтримав зміни до законодавства щодо посилення державного захисту суддів.

07 березня 2013, 16:23

 Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 6 березня 2013 року розглянув та підтримав проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою посилення державного захисту суддів, який був поданий Міністерством юстиції України.

 Відповідний законопроект був розроблений Державною судовою адміністрацією України та погоджений Радою суддів України.

 Законопроект спрямований на посилення державного захисту суддів та їх близьких родичів. З цією метою відповідним проектом закону запропоновано внести зміни до законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», «Про оперативно-розшукову діяльність» та Кримінального кодексу України.

 Так, у Законі України «Про судоустрій і статус суддів» пропонується розширити перелік осіб, стосовно яких можуть бути застосовані спеціальні заходи захисту (крім суддів до цієї категорії належатимуть їх близькі родичі та члени сім’ї).

 Крім того, проект закону містить положення щодо заборони розголошення відомостей про суддю органами державної влади, підприємствами, установами, організаціями, особами, яким ці відомості стали відомі у процесі службової діяльності.

 Також законопроектом передбачається надати судді право на забезпечення мобільними пристроями сповіщення про небезпеку, а також на обладнання житла протипожежною та охоронною сигналізацією за рахунок коштів державного бюджету.

 Пропонується також розширити повноваження судових розпорядників щодо забезпечення громадського порядку у суді, в тому числі шляхом застосування спеціальних засобів, що використовуються при охороні громадського порядку.

 Передбачається, що ухвалення зазначених змін сприятиме підвищенню рівня забезпечення особистої безпеки суддів у зв’язку із здійсненням ними правосуддя.