Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА України у складі делегації НШСУ вивчав досвід Німеччини в навчанні, підвищенні кваліфікації та екзаменуванні суддів

22 березня 2016, 11:39

14 – 18 березня 2016 року делегація Національної школи суддів України, до складу якої увійшов також Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, здійснила робочий візит до Федеративної Республіки Німеччина, зокрема, міст Трір, Дюссельдорф та Кельн. Візит відбувся з метою вивчення питань екзаменування, відбору суддів, оцінювання професійної діяльності суддів та підвищення їх кваліфікації. Організатором візиту був Німецький Фонд міжнародного  правового співробітництва.

Українська делегація відвідала Німецьку Академію суддів, що знаходиться в місті Трір, де відбулося фахове спілкування щодо структури та порядку діяльності установи та організації підвищення кваліфікації суддів у Німеччині.

Під час перебування в місті Кельн українська делегація провела робочу зустріч із професором кафедри цивільного права, міжнародного економічного права, міжнародного приватного права, порівняльного правознавства та банківського права  Інституту східно-європейського права та порівняльного правознавства, доктором Клаусом-Петером Бергером, LL.M. Під час зустрічі обговорено основи юридичної освіти в Німеччині, порядок діяльності юридичного факультету, можливості для юристів у Німеччині.

 

Учасники візиту провели зустрічі в  міністерстві юстиції землі Північний Рейн–Вестфалія, у Відомстві землі з екзаменів у сфері юстиції, що в Дюссельдорфі.

Під час зустрічей у Відомстві землі з екзаменів у сфері юстиції Президент Відомства Ульріх Бекер, головуючий суддя в Суді землі Хакерт та суддя Адміністративного суду Кройтц ознайомили українських візитерів із завданнями та структурою  цього відомства, порядком проведення екзаменів, правовий захист від рішень за результатами екзаменів, а також відбір кандидатів, призначення на посаду судді та кар’єрного зростання суддів з точки зору міністерства юстиції.

Під час зустрічі в Міністерстві юстиції Державний секретар Міністерства юстиції землі Північний Рейн-Вестфалія Карл-Хайнц Кремс поінформував членів делегації про досвід Німеччини в організації юридичної освіти, доступу до суддівської професії, включаючи підготовку референдарів /кандидатів на посаду судді.

 

Делегація Національної школи суддів України  відвідала Вищий суд землі в місті Кельні, в якому представники німецького правосуддя провели екскурс судом та ознайомили українських фахівців із критеріями відбору кандидатів на посаду судді, оцінки професійної діяльності суддів упродовж їх суддівської діяльності, підвищення кваліфікації суддів на робочих місцях. Президент Вищого суду землі Петер Камп та Віце-Президент Вищого суду землі  Крістіан Шмітц-Юстен ознайомили українську делегацію з роллю Вищого суду землі під час проведення першого юридичного державного екзамену наприкінці етапу отримання університетської освіти та супроводження практикантів під час підготовчої практики. 

За підсумками візиту було визначено, що отриманий і проаналізований німецький досвід буде сприяти вдосконаленню вітчизняної системи відбору та підготовки кандидатів на посаду судді, оцінюванню професійної діяльності суддів і підвищенню їх кваліфікації.