Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся ХІ з’їзд суддів України

25 лютого 2013, 15:03

22 лютого 2013 року відбувся ХІ з’їзд суддів України. У роботі з’їзду взяли участь 93 делегати та близько 100 інших учасників – гостей та запрошених.

Під час з’їзду було заслухано звіт Ради суддів України про виконання завдань органів суддівського самоврядування щодо забезпечення незалежності судів і суддів, стан фінансування та організаційного забезпечення діяльності судів, звіти рад суддів про виконання завдань органів суддівського самоврядування щодо забезпечення незалежності судів і суддів, стан фінансування та організаційного забезпечення діяльності судів, інформацію Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо формування суддівського корпусу України, звіт Голови Державної судової адміністрації України про її діяльність.

Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк представив делегатам з’їзду результати її роботи протягом останніх двох з половиною років та означив найближчі перспективи. Зокрема, в 2013 році в Україні всі суди будуть забезпечені системами відеоконференцзв‘язку, -  відзначив Руслан Кирилюк. За його словами, система відеоконференцзв‘язку все частіше набирає популярність в судових процесах. Голова ДСА України  наголосив, що станом на сьогодні найбільше використовують систему відеоконференцзв‘язку суди м. Києва. Разом з тим, Руслан Кирилюк відзначив, що деякі українські суди вже впроваджують практику проведення судових засідань з використанням системи відеоконференції на міжнародному рівні. Голова ДСА України зазначив, що в поточному році буде приділено значну увагу забезпеченню українських судів комп'ютерною технікою, а також забезпечення судів належними приміщеннями. В Україні для приведення приміщень судів у нормальний стан необхідно 2 млрд грн., - повідомив Руслан Кирилюк. «Дуже болючим є питання інфраструктури, насамперед, приміщень судів. Зараз потрібно для приведення судів в задовільний стан близько 2 млрд грн ... Лише 14% приміщень судів на сьогодні відповідають нормам", - наголосив Голова ДСА України. За його словами, в 2013 році ДСА України планує завершити будівництво 10 будівель судів, а також провести ремонт в приміщеннях судів, стан яких аварійний.

 

З'їзд суддів України ухвалив Кодекс суддівської етики. Так, за результатами голосування: 78делегатів висловились «за» прийняття такого рішення. Новий Кодекс приведено у відповідність до норм українського законодавства, Бангалорських принципів ООН про стандарти суддівської поведінки і європейських стандартів.

Також, з'їзд обрав членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на випадок вибуття одного або кількох членів. Ними стали:

- суддя ВАСУ Олександр Гашицький;

- суддя ВАСУ Михайло Зайцев;

-суддя ВГСУ  Анатолій Осетинський;

- суддя ВГСУ  Анастасія Зарицька;

-суддя ВСУ Микола Патрюк;

- суддя апеляційного суду Донецької області Валентина Лісова.

 

З'їзд суддів України прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України до призначення членами Вищої ради юстиції таких суддів:

Віталія Кузьмишина – Вінницький апеляційний адміністративний суд;

Володимира Колесниченка – ВССУ;

Анатолія Головіна - КСУ.

Варто відзначити, що глава судової палати в адміністративних справах ВСУ Віктор Кривенко пропонував кандидатури Петра Панталієнка і Лілії Григор'євої, але вони не набрали потрібної кількості голосів.

 

З іншими рішеннями ХІ з‘їзду суддів України можна ознайомитись на порталі судової влади України в розділі «Вищі органи суддівського самоврядування» та на сайті Ради суддів України за посиланням: rsu.court.gov.ua