Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбудеться ХІ з’їзд суддів України

20 лютого 2013, 18:16

22 лютого 2013 року в приміщенні Верховного Суду України за адресою: м. Київ, вул. П. Орлика, 8 (Кловський палац), відбудеться ХІ черговий з’їзд суддів України. Рішення про дату проведення чергового з‘їзду суддів України та затвердження орієнтовного переліку питань для обговорення на з’їзді ухвалено на засіданні Ради суддів України 21 вересня 2012 року.

У роботі з’їзду суддів України візьмуть участь делегати, які були обрані відповідними конференціями суддів та зборами суддів згідно з Законом України «Про судоустрій і статус суддів». Гостями з’їзду суддів України будуть судді і представники органів державної влади, фахівці у галузі права, представники міжнародних організацій, журналісти.

Делегати з’їзду заслухають звіт Ради суддів України про виконання завдань органів суддівського самоврядування щодо забезпечення незалежності судів і суддів, стан фінансування та організаційного забезпечення діяльності судів, звіт рад суддів про виконання завдань органів суддівського самоврядування щодо забезпечення незалежності судів і суддів, стан фінансування та організаційного забезпечення діяльності судів, інформацію Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо формування суддівського корпусу України, звіт Голови Державної судової адміністрації України про її діяльність.

Х позачерговий з’їзд суддів України, який відбувся 16 вересня 2010 року, доручив Раді суддів України розробити пропозиції до Кодексу професійної етики судді. На виконання рішення Х позачергового з’їзду суддів України Рада суддів України створила експертну групу з вироблення пропозицій до Кодексу професійної етики судді. Розроблений експертною групою проект Кодексу суддівської етики був обговорений суддями під час регіональних дискусій, які відбулися у семи регіонах за участю суддів з усіх областей України.

Проект Кодексу суддівської етики, розроблений з урахуванням пропозицій суддів та міжнародних стандартів поведінки судді, підготовлено для розгляду і затвердження делегатами з’їзду.

Делегатам з'їзду пропонується схвалити Стратегічний план розвитку судової влади України на 2013-2015 роки, План заходів щодо підвищення рівня правових знань громадян про судові процедури, функціонування судової системи та порядок захисту своїх прав і охоронюваних законом інтересів, Концепцію інформаційно-комунікаційної стратегії діяльності Ради суддів України.

Передбачається, що делегати ухвалять низку кадрових рішень, зокрема, щодо обрання Ради суддів України, судді Конституційного Суду України,членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради юстиції та розглянуть інші питання суддівського самоврядування.

 

Довідково:

Відповідно до статті123 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» З’їзд суддів України є найвищим органом суддівського самоврядування, а рішення, прийняті з’їздом суддів України, є обов’язковими для всіх органів суддівського самоврядування та всіх суддів. Відповідно до статті123 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з’їзд суддів України: 1) заслуховує звіти Ради суддів України та рад суддів про виконання завдань органів суддівського самоврядування щодо забезпечення незалежності судів і суддів, стан фінансування та організаційного забезпечення діяльності судів; 2) заслуховує інформацію Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та голови Державної судової адміністрації України про їх діяльність; 3) призначає та звільняє суддів Конституційного Суду України відповідно до Конституції (254к/96-ВР) і законів України; 4) призначає членів Вищої ради юстиції та приймає рішення про припинення їх повноважень відповідно до Конституції (254к/96-ВР) і законів України; 5) призначає членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України; 6) звертається з пропозиціями щодо вирішення питань діяльності судів до органів державної влади та їх посадових осіб; 7) обирає Раду суддів України; 8) розглядає інші питання суддівського самоврядування відповідно до закону.

Стаття 124. Порядок скликання з’їзду суддів України

1. Черговий з’їзд суддів України скликається Радою суддів України один раз на два роки. Позачерговий з’їзд суддів України може бути скликаний за рішенням Ради суддів України або конференції суддів відповідних судів. 2. Відповідна конференція суддів, яка скликає з’їзд суддів України в порядку, передбаченому частиною першою цієї статті, схвалює попередній перелік питань, що виносяться на обговорення з’їзду, та визначає дату, місце проведення з’їзду і загальну кількість делегатів з’їзду. Від конференцій суддів обирається рівна кількість делегатів. У з’їзді суддів беруть участь також по три делегати від Конституційного Суду України та Верховного Суду України. 3. На з’їзді суддів України можуть бути присутні Президент України, Голова Верховної Ради України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, члени Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Міністр юстиції України.

Стаття 125. Обрання делегатів на з’їзд суддів України

1. Делегати на з’їзд суддів України обираються конференцією суддів загальних судів, конференцією суддів господарських судів, конференцією суддів адміністративних судів за принципом рівного представництва від кожної з них по одному судді з кожної області, Автономної Республіки Крим, міст Києва та Севастополя. Від кожного вищого спеціалізованого суду обираються по три делегати з числа суддів цих судів. 2. Збори суддів Конституційного Суду України та Верховного Суду України обирають на з’їзд суддів України по три делегати з числа суддів цих судів. 3. Делегати на з’їзд суддів України обираються шляхом відкритого голосування на альтернативній основі, при вільному висуненні кандидатур для обрання.