Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВССУ відбувся “круглий стіл” із питань застосування Кримінального процесуального кодексу України

13 грудня 2012, 17:20

10 грудня 2012 року відбувся “круглий стіл”, де обговорювалися окремі  питання застосування Кримінального процесуального кодексу України, зокрема положень глави 21 щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій.


Радник Президента - керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов на засіданні "круглого столу" заявив, що  після вступу в дію нового Кримінального процесуального кодексу України застосування такого запобіжного заходу, як утримання під вартою, скоротилося в чотири рази. У той же час суди почали активніше використовувати альтернативні міри запобіжного заходу.
«Цифри свідчать про те, що ми обрали правильний шлях», - сказав Андрій Портнов. Він уточнив: якщо в 2011 році міра такого запобіжного заходу, як утримання під вартою, щомісяця обиралася у відношенні майже 2 тис. осіб, то за період з 20 листопада до 6 грудня 2012 року - тільки у відношенні 287 осіб. За місяць цей показник може становити близько 500 чоловік, тобто в чотири рази менше, ніж раніше.


У той же час Андрій Портнов звернув увагу на той факт, що суди почали активніше використовувати альтернативні запобіжні заходи. Зокрема, за два тижні до судів подано 12 клопотань про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, з яких 9 вже задоволені. Крім цього, за період дії нового КПК подано 346 клопотань про проведення негласних слідчих дій. «Таким чином,- констатував чиновник,- спостерігається тенденція до суттєвої гуманізації кримінального процесу».   
 

Також радник Президента відзначив і певні труднощі, що супроводжують впровадження деяких новацій. За його словами, останнім часом спостерігаються спроби дискредитувати КПК. «Однак,- підкреслив Портнов,- можна з упевненістю сказати, що немає ніякої системної проблеми, яка унеможливлює застосування норм КПК».
Учасники "круглого столу" детально обговорили і питання застосування глави 21 КПК щодо проведення негласних слідчих дій, зокрема питання забезпечення прав і свобод людини при провадженні негласних слідчих дій, вимоги Європейського суду з прав людини щодо підстав, порядку та меж втручання в особисте життя людини, особливості організації та проведення негласних слідчих дій працівниками органів внутрішніх справ та їх взаємодії зі слідчим суддею.


Прес-служба ВССУ