Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Система господарських судів в Україні відзначає своє 90-річчя

20 листопада 2012, 15:09

У Вищому господарському суді України відбулися урочистості з нагоди 90-річчя з дня утворення в Україні системи господарського правосуддя.
Безумовно, комерційні суди існували і до 1922 року, коли було видано указ про утворення державних арбітражів для вирішення спорів між підприємствами, установами та організаціями, проте, як відомо, після революції 1917 року всі судові органи Російської Імперії були скасовані. Помилковість такого кроку незабаром усвідомили, і, як наслідок, 90 років тому, 21 листопада 1922 року, була утворена система державних арбітражних судів.
З того часу, зазнаючи трансформації, господарські суди залишаються, - як зазначив голова ВГСУ Віктор Татьков, - вагомою ланкою в сегменті державної економічної політики, ланкою, яка активно впливає на формування нових економічних процесів. Віктор Татьков відзначив високу ефективність господарської юстиції і висловив надію, що нинішні судді не підведуть своїх наставників, а нове покоління суддів буде здатне зберегти і примножити напрацьований роками авторитет.
З нагоди ювілейної дати на збори в стінах ВГСУ запросили ветеранів господарської юстиції, корифеїв системи.
Свої теплі слова на адресу працівників системи господарських судів висловив і голова ради суддів господарських судів, суддя ВГСУ Олександр Удовиченко. Він подякував вчителям, ветеранам господарської юстиції, і зазначив, що не тільки законодавцям і політикам, які, безумовно, впливали на розвиток системи, але, перш за все,  людському і професійному потенціалу людей, які працювали в системі, прищепили знання і дух, зберегли для майбутніх поколінь традиції, мають бути вдячні ті, хто є сьогодні носієм судової влади.
Під час урочистого зібрання голова ВГСУ вручив суддям державні та відомчі нагороди.
Зокрема, орден Княгині Ольги ІІІ ступеня (згідно з Указом Президента України від 8 жовтня 2012 року) був вручений суддям ВГСУ у відставці Тамарі Любинській та Світлані Плахотнюк.
Цим же Указом звання заслуженого юриста України було присвоєне трьом суддям ВГСУ у відставці - Людмилі Кузьмічовій, Ірині Самойловій та Світлані Цихоцькій.
Також вручено відомчі заохочувальні відзнаки ветеранам господарської юстиції: золоті пам'ятні медалі тим, хто пропрацював в системі понад 25 років, срібні - більше 20 років, а також почесні грамоти ВГСУ, ювілейні медалі «За сумлінну працю», «Знак пошани».

 

Детальнішу інформацію про становлення господарської юстиції можна знайти за посиланням:
Історичний нарис про становлення та розвиток арбітражно-судової системи в Україні
http://vgsu.arbitr.gov.ua/news/1094/