Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено проект Кодексу суддівської етики

13 листопада 2012, 18:03

13 - 14 листопада 2012 року відбулась дводенна міжнародна конференція «Суддівська етика: плекання громадської довіри та впевненості», організована Радою суддів України за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Україна:справедливе правосуддя».
Конференція проводиться з метою обговорення проекту нової редакції Кодексу суддівської етики, підготовленого робочою групою Ради суддів України на виконання рішення 10-го позачергового з'їзду суддів України.
Проект нової редакції Кодексу суддівської етики обговорювався під час семи регіональних дискусій в Одесі, Івано-Франківську, Львові, Севастополі, Чернігові, Харкові та Донецьку (з травня до жовтня 2012 року).
Заступник голови Ради суддів України Раїса Ханова звернула увагу на те, що нині чинний Кодекс професійної етики судді містить ряд положень, котрі не узгоджуються з нормами Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а відтак існує необхідність створення нового документа, який би відповідав нормам вітчизняного законодавства та Бангалорським принципам ООН стандартів суддівської поведінки.
Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін зазначив, що розробка нової редакції Кодексу - процес дуже складний і відповідальний: «Кодекс повинен стати не тільки морально-етичним орієнтиром для суддів, норми цього документа мають застосовуватися державними органами, які уповноважені перевіряти поведінку суддів у рамках дисциплінарного провадження».
Голова Вищої ради юстиції Володимир Колесніченко вказав на необхідність створення спеціальних підрозділів при органах суддівського самоврядування - комісій з питань етики. «Для того щоб Кодекс став дієвим документом, обов'язковим для виконання всіма суддями, при радах суддів потрібно створити органи з питань етики і моральної поведінки суддів, завданням яких буде впровадження положень Кодексу на практиці і контроль за їх виконанням», - висловив переконання Володимир Колесніченко.
Голова Ради суддів Ярослав Романюк, характеризуючи етапи обговорення проекту Кодексу, відзначив, що ідея створення Комітету з питань етики при вищому органі суддівського самоврядування існує вже давно, а головне, що до роботи в Комітеті необхідно залучити громадськість.
За результатами обговорення буде підготовлено рекомендації для остаточного затвердження Кодексу суддівської етики черговим з'їздом суддів, що відбудеться в лютому 2013 року.


Довідково:
Наразі в Україні діє Кодекс професійної етики судді, схвалений з'їздом суддів в жовтні 2002 року.