Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України звернулася до Прем’єр-міністра М.Азарова у зв’язку з ситуацією, що склалася у судах загальної юрисдикції у зв’язку з необхідністю зазначення у виконавчому документі реєстраційного номеру облікової картки фізичної особи стягувача та боржника

09 листопада 2012, 16:15

Державна судова адміністрація України звернулася до Прем’єр-міністра України М.Азарова у зв’язку з ситуацією, що склалася у судах загальної юрисдикції у зв’язку з необхідністю зазначення у виконавчому документі реєстраційного номеру облікової картки фізичної особи стягувача та боржника.

Відповідно до пункту третього частини першої статті 18 Закону України «Про виконавче провадження» закріплено обов’язкове зазначення у виконавчому документі реєстраційного номеру облікової картки фізичної особи (далі - реєстраційний номер) стягувача та боржника.

Водночас порядок отримання відомостей про реєстраційні номери фізичних осіб, судом не передбачений ні процесуальним законодавством, ні будь-якими іншими нормативно-правовими документами.

При цьому органи державної виконавчої служби на підставі положень пункту 6 частини першої статті 26 Закону України «Про виконавче провадження» повертають без виконання виконавчі документи, в яких реєстраційні номери стягувача та боржника не зазначені.

Наслідком цього є невиконання рішень судів по кримінальним, цивільним справам та справам про адміністративні правопорушення, починаючи з серпня 2012 року.

У зв’язку з цим та з метою врегулювання механізму щодо надання за запитами судів органами державної податкової служби відомостей про реєстраційні номери стягувача та боржника, Державна судова адміністрація України порушила питання перед Прем’єр-міністром України М.Азаровим щодо надання доручення Міністерству фінансів України та Міністерству юстиції України стосовно опрацювання проблемного питання за участю всіх заінтересованих сторін.