Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ДСА України відвідав суди Полтавської області

15 вересня 2015, 11:28

 Голова ДСА України Зеновій Холоднюк взяв участь в обговоренні стану здійснення судочинства апеляційним та місцевими судами Полтавської області у першому півріччі 2015 року та завдань на друге півріччя поточного року.

 У засіданні взяли участь голова апеляційного суду Полтавської області Андрій Рябішин, заступник голови суду, очільник судової палати з розгляду цивільних справ Сергій Гальонкін, заступник голови суду, голова судової палати з розгляду кримінальних справ Едуард Давиденко, судді цього суду, голови місцевих судів, судді, начальник територіального управління ДСА України в Полтавській області Іван Клочко.

Як зазначив у своїй доповіді голова Полтавської апеляції Андрій Рябішин, діяльність судів загальної юрисдикції в першому півріччі 2015 року в цілому здійснювалася на належному рівні, відповідно до конституційних засад судочинства і була спрямована на забезпечення захисту прав громадян, інтересів суспільства і держави та підвищення ефективності функціонування незалежного і неупередженого суду. Разом з тим, Андрій Олександрович вважає, що задля відновлення довіри до судової влади та підвищення її авторитету необхідне якісне підвищення професійного рівня суддів та працівників апаратів судів.

 

Заступники голови апеляційного суду Полтавської області Сергій Гальонкін та Едурд Давиденко у своїх виступах детально зупинились на якості та оперативності судочинства у цивільних та кримінальних справа і справах про адміністративні правопорушення.

 

На нараді також було заслухано інформацію начальника територіального управління ДСА України в Полтавській області Івана Клочка про стан організаційного забезпечення місцевих судів у першому півріччі 2015 року. Сума кошторисних призначень загального фонду державного бюджету на 2015 рік для місцевих судів Полтавської області складає 64 млн 836,9 тис. гривень. За січень-червень 2015 року із загального фонду державного бюджету на суди області надійшло асигнувань більше ніж на 35 млн гривень, що становить 100% кошторисних призначень на перше півріччя 2015 року. Ще 25 млн 789,9 тис. гривень становлять кошторисні призначення за спеціальним фондом, з яких майже 13 мільйонів уже отримано впродовж першого півріччя. Зрозуміло, що левова частка усіх асигнувань іде на виплату заробітної плати та нарахувань на неї суддям та працівникам апаратів судів.

Підсумував інформацію про фінансово-організаційне та матеріально-технічне забезпечення судової системи України загалом, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк. Він зазначив, що обсяги бюджетних призначень у 2015 році для органів судової влади, забезпечення діяльності яких здійснюється Державною судовою адміністрацією України, як головним розпорядником бюджетних коштів, неодноразово змінювалися. За результатами останніх змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік", які були прийняті 17 липня, бюджет судової системи було скорочено на 79 млн гривень, або на 2,2%.

За словами очільника ДСА України доведені бюджетні призначення на 2015 рік склали 3 млрд 688 млн гривень, що на 996 млн гривень або 21% менше призначень 2014 року. Зменшення було обумовлене обмеженням суддівської винагороди 10 розмірами мінімальної заробітної плати. Проте, з 1 квітня поточного року, Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення" обмеження суддівської винагороди було знято, але бюджетні призначення не повернуті, що створює проблеми з оплатою праці працівникам апаратів судів.

Відтак, Зеновій Холоднюк наголосив, що на даний час у Верховній Раді України зареєстрований проект закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік", яким передбачається збільшити обсяги бюджетних призначень органам судової влади у сумі 121,1 млн гривень. Бюджетні призначення загального фонду планується збільшити на 119,9 млн гривень, вони будуть розподілені на всі без виключення юрисдикції та Національну школу суддів України. Бюджетні призначення по спеціальному фонду в сумі 1,2 млн гривень будуть збільшені для Вищої кваліфікаційної комісії судів України.

"Зараз вся наша діяльність скерована на те, щоб не тільки зміцнювати матеріально-технічну базу судів, а першочергово захистити інтереси працівників апарату судів в частині збільшення заробітної плати. Фактична заробітна плата працівників апаратів судів за 7 місяців 2015 року склала 3 394 гривень та перевищила рівень фактичної заробітної плати за 7 місяців 2014 року на 1 037 гривень або на 44%", - зазначив Зеновій Холоднюк. Голова ДСА також інформував учасників наради про прийняття Урядом постанови з питань поліпшення умов оплати праці та забезпечення службовим житлом.

Зокрема, за поданням Державної судової адміністрації України, з метою поліпшення соціального забезпечення суддів та деяких інших категорій працівників судової влади, приведення актів Кабінету Міністрів України у відповідність із Законом України "Про Вищу раду юстиції" та новою редакцією Закону України "Про судоустрій і статус суддів", Урядом України прийнято постанову "Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України".

Зазначеною постановою, яка була опублікована 9 вересня 2015 року в газеті "Урядовий кур’єр", врегульовано питання оплати праці членів Вищої ради юстиції та членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а також приведено у відповідність до статті 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" умови оплати праці працівників апаратів судів.

Постановою передбачено, що розмір посадового окладу працівника апарату суду, посада якого віднесена до шостої категорії посад державних службовців, установлюється в розмірі 30 відсотків посадового окладу судді місцевого суду. Посадові оклади працівників апарату суду, посади яких віднесені до кожної наступної категорії посад державних службовців, установлюються з відповідними підвищеними коефіцієнтами з урахуванням вимог Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Водночас, зважаючи на недостатність коштів у бюджеті 2015 року для відповідних виплат, на період до кінця 2015 року запроваджено тимчасове обмеження розмірів посадових окладів із застосуванням коефіцієнту 0,5 для  працівників апаратів місцевих та апеляційних судів.

Зеновій Холоднюк зазначив, що це вимушений захід і вже з 1 січня 2016 року зазначеній категорії працівників оплата праці буде здійснюватися з урахуванням нових розмірів посадових окладів, визначених згідно з вимогами статті 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів". "Враховуючи, що з 1 вересня 2015 року набули чинності зміни до Закону України "Про судовий збір", які передбачають збільшення річних надходжень судового збору до спеціального фонду державного бюджету, наявний на сьогодні дефіцит бюджетних коштів, починаючи з 2016 року, буде компенсований за рахунок судового збору при умові збереження обсягів асигнувань із загального фонду державного бюджету на оплату праці", - наголосив очільник ДСА України.

Щодо перспектив 2016 року, то узгоджені розміри бюджетних призначень, які погоджені Міністерством фінансів України на відповідних нарадах на забезпечення діяльності органів судової влади на 2016 рік, склали 5 652 млн гривень. Узгоджені розміри бюджетних призначень на 2016 рік по загальному фонду збільшені в порівнянні з 2015 роком на 1 218 млн  гривень або на 45%, по спеціальному фонду державного бюджету збільшені на 825 млн гривень або на 92%.

З урахуванням узгоджених розмірів бюджетних призначень на 2016 рік у сумі 5 652 млн гривень рівень задоволення потреби органів судової влади материкової частини України складе 48%, що на 14,3% більше, ніж у 2015 році.

Також, окрім фінансових питань, Зеновій Холоднюк повідомив учасників наради про переведення під юрисдикцію ДСА України спеціального підрозділу судової міліції. Така зміна підпорядкування обумовлена Законом України "Про Національну поліцію", який набирає чинності вже менш, ніж за три місяці, та Прикінцеві та перехідні положення якого передбачають створення підрозділів відомчої воєнізованої охорони ДСА України. Голова Державної судової адміністрації України відзначив, що наразі триває бюджетний процес, де також мають бути передбачені видатки на утримання відомчої воєнізованої охорони, а також можливі законодавчі зміни.

Того ж дня, Зеновій Холоднюк провів наради з суддями та працівниками апарату господарського суду Полтавської області та працівниками територіального управління Державної судової адміністрації України в Полтавській області.

 Прес-центр судової влади