Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Державної судової адміністрації України відвідав з робочою поїздкою суди Одещини

11 вересня 2015, 14:59

 Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк відвідав з робочою поїздкою суди Одеської області.

9 вересня 2015 року очільник ДСА України взяв участь у робочій нараді, яка відбулася в апеляційному суді Одеської області. Зеновій Холоднюк вручив державну нагороду судді у відставці Анатолію Луняченку, який обіймав посаду голови апеляційного суду Одеської області з 2001 по 2013 роки. Анатолій Васильович згідно з Указом Президента у рамках відзначення 19-ї річниці Конституції України і за значний вклад у розбудову правової держави та зміцнення авторитету судової влади України, нагороджений орденом "За заслуги" ІІІ ступеня. Почесну грамоту Анатолій Луняченко отримав також від Ради суддів України. Власне, як зазначив Зеновій Холоднюк, - державна нагорода та відзнака Ради суддів України є свідченням високої поваги до людини, яка присвятила своє життя утвердженню верховенства права в державі.

Щодо робочих питань, то, виступаючи перед суддями та працівниками апарату апеляційного суду Одеської області, Голова ДСА України у своїй доповіді окреслив актуальні питання сьогодення, серед яких фінансове забезпечення судів загальної юрисдикції. За словами Зеновія Холоднюка доведені бюджетні призначення судової системи України на 2015 рік склали 3 млрд 688 млн грн, що на 996 млн грн або 21% менше призначень 2014 року у зв’язку з обмеженням суддівської винагороди. "З 1 квітня поточного року Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення" всі обмеження суддівської винагороди було знято, проте бюджетні призначення не повернуто, що створює певні проблеми з оплатою праці працівникам апаратів судів, але які ми все ж вирішуємо", - наголосив Зеновій Холоднюк під час наради.

З його слів, збільшення середньомісячної заробітної плати працівникам апаратів судів вдасться здійснити за рахунок збільшення надходжень судового збору і вже на кінець 2015 року середньомісячна заробітна плата працівників апарату суду в апеляційних судах України становитиме майже чотири з половиною тисячі гривень. Щодо перспектив бюджетного планування на 2016 рік, то Зеновій Холоднюк прогнозує, що бюджетні призначення на оплату праці органів судової влади, фінансове забезпечення яких здійснюється ДСА України, становитимуть понад два з половиною мільярда гривень.

Участь у нараді взяв також Ректор Національної школи суддів України та член Конституційної комісії Микола Оніщук, який поінформував про законодавчі та конституційно-правові процеси та відзначив, що завдяки законодавчим змінам інститути дисциплінарної відповідальності та освіти суддів суттєво модернізовано, змінено і процедуру кваліфікаційного оцінювання суддів, а напрацювання Конституційної комісії в процесі підготовки конституційних змін у сфері правосуддя стосуються і усунення впливів політичних інститутів на судову систему, формування та діяльність Вищої ради правосуддя.

Голова ДСА України Зеновій Холоднюк та Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук 10 вересня 2015 року взяли участь у семінарі на тему: "Особливості розгляду виборчих спорів", який відбувся у приміщенні Одеського окружного адміністративного суду.

Семінар був організований з метою належної організації роботи судів під час проведення місцевих виборів, які призначені на 25 жовтня 2015 року. До участі в заході були запрошені голови апеляційних та окружних адміністративних судів України, які обговорили питання виборчих систем на місцевих виборах; територіальну організацію; систему формування виборчих комісій; складання та уточнення списків виборців та інші теми, які мають безпосередній стосунок до виборчих процесів.

                                                                                                                             Прес-центр судової влади