Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова система готова до набрання чинності Кримінальним процесуальним кодексом,- Руслан Кирилюк

18 жовтня 2012, 17:59

 

 17  жовтня 2012 року Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності провів слухання, присвячені питанням впровадження в практику діяльності правоохоронних органів положень Кримінального процесуального кодексу. 

Учасники зібрання обговорили готовність органів прокуратури, внутрішніх справ, Служби безпеки, податкової служби, судової гілки влади до впровадження нового Кримінального процесуального кодексу.

Під час слухань відбулася загальна дискусія. В обговоренні взяли участь народні депутати, представники Національної академії прокуратури, Академії адвокатури України, Державного науково-дослідного інституту МВС, Державної судової адміністрації України, провідні вчені та фахівці у галузі права.

У своїх виступах присутні не тільки розповіли про результати проведеної за останні кілька місяців роботи, але і поінформували учасників слухань про проблемні питання, котрі необхідно вирішити за час, що залишився до набрання чинності новим КПК. Зокрема, Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк повідомив, що у зв'язку із змінами кримінального провадження, кількісний склад суддів загальних судів було збільшено на 1184 особи. «При цьому нам вдалося не тільки забезпечити суди відповідними посадами для інституту слідчих суддів, але й вирівняти навантаження на суддів у всіх судах України. Ми рухаємося до того, що незабаром у кожному районному суді навантаження на одного суддю в місяць не перевищуватиме 76-ти справ, адже раніше існував серйозний дисбаланс: були випадки, коли судді розглядали по 200 справ на місяць, і були ті, хто розглядав по 20-30», - пояснив Руслан Кирилюк.

Голова Державної судової адміністрації України повідомив, що у всіх судах загальної юрисдикції вже проведено збори суддів, на яких були визначені ті, хто буде здійснювати функції слідчих суддів, і ті, що розглядатимуть справи щодо неповнолітніх. Крім цього, він поінформував, що територіальні управління ДСА України вже внесли до місцевих рад подання щодо формування списків присяжних. За словами Руслана Кирилюка, на сьогоднішній день списки присяжних затверджені в 551 загальному суді, а в інших 114-ти цей процес наближається до завершення.

«Судова система в організаційному плані готова до набрання чинності новим КПК», - резюмував Голова Державної судової адміністрації України.

Учасники слухань, крім доповідей про виконану роботу на підготовчому етапі, висловили свої пропозиції і з приводу алгоритму дій після вступу в силу КПК. Зокрема, висловлювалися пропозиції щодо створення міжвідомчої групи з аналізу та моніторингу застосування нового законодавства на практиці, а також консультаційно-методичних служб для працівників правоохоронних органів. Пропонувалося також через деякий час обговорити в профільному парламентському комітеті ефективність застосування норм КПК на практиці, а в разі виявлення законодавчих вад, усунути їх шляхом внесення законодавчих змін.

 

Довідково: Кримінальний процесуальний кодекс (КПК) України набуває чинності з 19 листопада 2012 року.