Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України продовжує формування суддівських досьє

04 вересня 2015, 09:59

  Державна судова адміністрація України затвердила графік передачі суддівських досьє суддів місцевих судів загальної юрисдикції, які мають звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів із заявою про рекомендування для обрання на посаду судді безстроково.

Згідно графіку, з 25 серпня по 20 вересня, 40 судів мають подати в ДСА України суддівські досьє.

Нагадаємо, що Рада суддів України на своєму засіданні п"ятого червня 2015 року, відповідно до статті 85 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", затвердила Положення про порядок ведення суддівського досьє.

Метою створення, формування та ведення суддівського досьє є відображення об’єктивної інформації стосовно судді при оцінюванні його діяльності. Створення, формування та ведення суддівського досьє здійснюється з дотриманням принципів: правдивості (усі суб’єкти, які подають інформацію, повинні знати й виконувати обов’язок щодо подання правильної, правдивої інформації на засадах рівності й справедливості); точності (зібрана інформація має бути актуальною та регулярно оновлюватися);  релевантності (інформація яка надходить, оброблюється та зберігається в суддівському досьє повинна відповідати цілям її збирання та не бути надмірною для реалізації мети ведення суддівського досьє); захисту даних (інформація про персональні дані особи, захищена законом, та інформація, розкриття якої може порушити права інших осіб, повинна бути закритою/непублічною).

Формування суддівського досьє розпочинається Вищою кваліфікаційною комісією суддів України після офіційного отримання копії Указу Президента України, яким суддю призначено на посаду вперше, а щодо суддів, які призначені або обрані на посаду до набрання чинності Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд", створення суддівського досьє розпочинається Державною судовою адміністрацією України. Ведення суддівського досьє припиняється після офіційного отримання ВККС Указу Президента України, постанови Верховної Ради України, якими суддю звільнено з посади або після отримання повідомлення від голови суду про припинення повноважень судді в разі його смерті.

Загалом, суддівське досьє – це новела Закону України «Про судоустрій і статус суддів». По суті, це зібрана в одному місці інформація про суддю та його діяльність. Аналог особової справи, але більш детальної і розширеної. Зокрема, в суддівському досьє збиратиметься інформація не тільки про досягнення і заслуги судді, а й про недоліки та прорахунки.

Відтак, інформація про відповідність судді етичним та антикорупційним критеріям включатиме відомості про відповідність витрат і майна судді та членів його сім’ї, а також близьких осіб задекларованим доходам; відповідність судді вимогам законодавства у сфері запобігання корупції; відповідність поведінки судді правилам суддівської етики. 

Інформація про дисциплінарну відповідальність судді: кількість скарг на дії судді, дисциплінарні провадження та їх результати. Особливо розгорнутим та детальним в суддівському досьє буде розділ про ефективність здійснення суддею судочинства. Він включатиме в себе інформацію про загальну кількість розглянутих справ; кількість скасованих судових рішень та підстави їх скасування; наявність та кількість рішень, що стали підставою для винесення рішень міжнародними судовими установами та іншими міжнародними організаціями, якими встановлено порушення Україною міжнародно-правових зобов’язань; кількість змінених судових рішень та підстави їх зміни; дотримання строків розгляду справи; середню тривалість виготовлення тексту вмотивованого рішення; судове навантаження, порівняно з іншими суддями у відповідному суді, регіоні з урахуванням інстанційності, спеціалізації суду та судді.

Інститут суддівського досьє було введено за рекомендаціями Венеціанської комісії в якій переконані, що кар’єра кожного судді повинна залежати від його професійних якостей, відповідності морально-етичним критеріям та вимогам антикорупційного законодавства.

Станом на сьогодні Державна судова адміністрація вже передала до Вищої кваліфікаційної комісії суддів 318 суддівських досьє, а 500 знаходяться на опрацюванні.

                                                                                                     

                                                                                                                                Прес-центр судової влади