Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Одещини ознайомились з «Електронним судом» в Республіці Молдова

04 вересня 2015, 09:40

 З першого вересня 2015 року за сприяння проекту USAID "Справедливе правосуддя" та за підтримки Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в апеляційному суді Одеської області, Київському районному суді міста Одеси та Овідіопольському районному суді Одеської області запроваджено систему "Електронний суд". Основна суть проекту полягає в налагодженні процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами з метою забезпечення справедливого та неупередженого правосуддя.

Саме з метою ознайомлення з роботою "Електронного суду" судді пілотних судів Одещини з робочою поїздкою відвідали суд сектору Ботаніка міста Кишинів (Республіки Молдова). До складу делегації увійшли судді Київського районного суду міста Одеси Володимир Петренко, Оксана Куриленко, Павло Прохоров, суддя та заступник керівника апарату Овідіопольського районного суду Одеської області Євген Козирський та Ірина Пономарчук, начальник територіального управління ДСА України в Одеській області Володимир Куценко, начальник відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій цього територіального управління Інна Акбарова та начальник відділу регіональної служби підтримки судових процесів Одеської області "ДП "ІСС" Сергій Анохін, а також директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області Світлана Клішина.

Зважаючи на досвід молдовських колег, члени української делегації висловили переконання, що впровадження електронного суду в  Україні - це суттєва і позитивна новація, завдяки якій правосуддя стане доступнішим, більш прозорим і сприятиме скороченню термінів розгляду справ. 

Як зазначив начальник територіального управління ДСА України в Одеській області Володимир Куценко: "Система "Електронний суд" вже більше трьох років повноцінно функціонує в судах Республіки Молдова, тому напрацьований молдовськими колегами досвід буде надзвичайно цінним для нас, тому що на Одещині ми тільки збираємося запроваджувати подібну систему.  «Електронний суд» - це суд, двері якого цілодобово відкриті для кожного, це суд, в якому немає черг, це суд, в якому ви відчуваєте себе як вдома. І насправді, щоб відвідати його - достатньо одного кліка комп'ютерної мишки". 

Відтак, запровадження "Електронного суду" в судах Одещини відбуватиметься поетапно. Зокрема, на першому етапі документообіг в електронному вигляді буде здійснюватися тільки по окремих справах: головний критерій - кількість документів у матеріалах справи. На другому - після доопрацювання програмного забезпечення електронний документообіг буде здійснюватись між судами усіх інстанцій, що дозволить пересилати справу з одного суду до іншого за декілька секунд, а вже на третьому етапі електронний суд буде доступний для всіх громадян по всіх категоріях справ.

 

Загалом, налагодження процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді покликане спростити спілкування між громадянами і судовими установами.

 

Прес-центр судової влади