Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася прес-конференція, присвячена проведенню Всеукраїнської акції «Зміцнимо довіру громадян до суду»

14 серпня 2012, 16:44
14 серпня 2012 року відбулася спільна прес-конференція голови Ради суддів України Ярослава Романюка, Голови Державної судової адміністрації України Руслана Кирилюка та директора Центру суддівських студій, керівника Українсько-швейцарського проекту «Підтримка судової реформи в Україні» Наталії Верещінської, присвячена проведенню Всеукраїнської акції «Зміцнимо довіру громадян до суду».
Як повідомили учасники заходу 15 серпня 2012 року, в усіх місцевих і апеляційних судах України відбудеться опитування громадян - відвідувачів судів. Анкета складається з шести запитань, які охоплюють різні аспекти: громадянам пропонується оцінити рівень незалежності суддів при прийнятті рішень і відношення до відвідувачів судів з боку працівників апарату.
Голова Ради суддів України Ярослав Романюк відзначив, що особливістю цьогорічного моніторингу є те, що опитування проведуть не лише серед суддів та інших учасників процесу (прокурорів, адвокатів тощо), але й серед пересічних громадян. Важливим, за словами голови РСУ, є імідж суду, а імідж – це те, наскільки суспільство розуміє, що при розгляді справи суд є незалежним. «Ми хочемо дізнатися, як громадяни оцінюють рівень незалежності суду, його доступність, умови перебування», - сказав Ярослав Романюк.
Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк наголосив на тому, що ДСА України з радістю долучилася до цієї акції. «Ми залучили усі наші територіальні управління і працівників апаратів судів», - сказав Руслан Кирилюк. Для Державної судової адміністрації України акція цікава тим, що спрямована на визначення рівня довіри до судів та за її результатами можливо прийняти першочергові заходи для поліпшення ситуації з доступом до судів, відкритістю в їх діяльності, залученні інформаційних технологій для зручності і доступності у наданні послуг громадянам, - повідомив Голова ДСА України. Також Руслан Кирилюк зауважив, що наразі в тестовому режимі у господарській юрисдикції запроваджується проект «Електронний суд», а надалі, при ефективній його роботі, такий проект буде поширено на суди інших юрисдикцій.
Учасники прес-конференції повідомили,що розроблена Центром суддівських студій та схвалена рішенням Ради суддів України відповідна опитувальна анкета до 1 серпня 2012 року надіслана Державною судовою адміністрацією України та її територіальними управліннями до апеляційних та місцевих судів.Протягом 15 серпня 2012 року всім відвідувачам апеляційних та місцевих судів буде запропоновано заповнити анкету.Заповнені анкети опрацьовуються апаратом суду та узагальнені результати до 20 серпня 2012 року направляються до відповідного територіального управління ДСА України. Територіальні управління ДСА України узагальнюють інформацію, що надіслана від апеляційних та місцевих судів відповідного регіону, та узагальнені регіональні результати опитування надсилаються до 3 вересня 2012 року до Центру суддівських студій для подальшого опрацювання. По завершенню узагальнення всіх результатів опитувань, а також надання експертами відповідної оцінки підсумків досліджень, у листопаді 2012 року відбудеться конференція, присвячена рівню довіри громадян до суду.
На прес-конференції також було відзначено, що результати моніторингу будуть використані для розробки рекомендацій, котрі будуть надані судам та органам державної влади.
Крім презентації Всеукраїнської акції «Зміцнимо довіру громадян до суду», учасники прес-конференції відповіли на запитання журналістів. Зокрема, з приводу того, наскільки знизився рівень довіри до судів через резонансні судові процеси за участю політичних діячів голова Ради суддів України Ярослав Романюк зазначив, що проблема нестачі довіри до судів трохи перебільшена. Адже щороку безліч громадян звертаються до судів (у минулому році судами загальної юрисдикції були розглянуті близько 8000000 справ) і при цьому відсоток оскаржень відносно невисокий (близько 17%), що дозволяє говорити про задоволеність рішеннями. Ярослав Романюк  також повідомив, що на сьогоднішній день суддівський корпус на 99% складається з кваліфікованих та самовідданих людей. Також поліпшити стан дотримання високих моральних стандартів покликаний Кодекс суддівської етики, проект котрого розроблено та обговорюється суддівською громадою.