Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КСУ визнав неконституційним законопроект про внесення змін до Конституції в частині зняття недоторканності з Президента і суддів, і конституційним - в частині зняття недоторканності з народних депутатів

12 липня 2012, 16:30

Конституційний Суд України визнав неконституційним законопроект про внесення змін до Конституції в частині зняття недоторканності з Президента і суддів, і конституційним - в частині зняття недоторканності з народних депутатів. Це випливає з рішення КСУ, що було прийняте 10 липня і оприлюднене 11 липня 2012 року.

У рішенні йдеться, що КСУ раніше досліджував аналогічні законопроекти про внесення змін до ч. 1, 3 ст. 80 щодо депутатської недоторканності та ч. 1 ст. 105 щодо недоторканності Президента України. "На час розгляду законопроекту підстави для зміни Конституційним Судом України правових позицій із зазначених питань відсутні", - йдеться в рішенні КСУ.

Зокрема, в тексті рішення вказується, що у висновках від 27 червня 2000 року, 10 вересня 2008 і 1 квітня 2010 року було визнано, що положення щодо зняття депутатської недоторканності визнані такими, що відповідають  вимогам ст. 157 Конституції, а щодо скасування недоторканності Президента - такими, що не відповідають.

У рішенні КСУ також зазначається, що недоторканність суддів "не є їх особистим привілеєм". "Скасування такої гарантії правосуддя, як недоторканність суддів, опосередковано може призвести до обмеження права на судовий захист, гарантований статтею 55 Конституції України", - йдеться у рішенні.

Суддя-доповідач у даній справі Андрій Стрижак, відповідаючи на запитання про різницю в гарантії недоторканності для Президента, суддів і народних депутатів, заявив, що "мова йде про ступінь повноважень".

Як відомо, Верховна Рада 20 червня 2012 року направила в КСУ проект закону про внесення змін до Конституції України, що стосуються недоторканності народних депутатів, Президента і суддів.

Також Парламентом 5 липня 2012 року направлено до КСУ законопроект про внесення змін до Конституції Україні, що пропонує обмежити тільки депутатську недоторканність.