Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Якими є критерії визначення найкращих інтересів дитини та роль медіації у спорах щодо дітей, розповіли судді ВС

20 червня 2024, 16:33

Про це говорили судді Верховного Суду в Касаційному цивільному суді Олена Білоконь і Євген Синельников на міжпрофесійному онлайн-семінарі «Найкращі інтереси дитини у сімейних конфліктах (спорах): визначення, способи їх врахування та критерії оцінки».

Олена Білоконь відзначила, що синергія взаємодії представників різних професій, які дотичні до вирішення питань, що стосуються сімейних конфліктів, дає потенціал напрацювання певних критеріїв найкращих інтересів дітей.

Вона звернула увагу на точки перетину медіації та державного судочинства – двох різних систем врегулювання сімейних конфліктів, до яких залучені діти. Якщо медіація в загальному розумінні – це особлива модель переговорів за участю неупередженого посередника для досягнення спільної згоди, то завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб.

Чи конкурентні ці системи, чи вони є взаємодоповнюючими? Як показує досвід цивілізованих соціумів, державне судочинство і медіація не спроможні поглинути одне одного. А тому одночасно існують у взаємодії.

Про це свідчить і український досвід. З імплементацією норм щодо медіації  в наше законодавство зараз найоптимальнішою правовою формою такої взаємодії є державно-приватне партнерство судочинства та медіації.

Суддя зазначила, що сімейний спір – це не завжди суто юридичне питання, нерідко – це про кризу в побудові відносин між членами сім’ї. Тому учасники конфлікту стимулюються до конструктивного діалогу з метою добровільного вирішення спорів, до яких залучена дитина (ст. 16 ЦПК України передбачено, що сторони вживають заходів для досудового врегулювання спору між собою). У цьому аспекті судді високо цінують потенціал медіації при вирішенні сімейних спорів за участю дітей: надають інформацію про неї, пропонують сторонам скористатися послугами медіації, зупиняють провадження у зв’язку з бажанням сторін спробувати вирішити спір у позасудовому порядку.

Сімейний конфлікт, до якого залучені діти, має бути вирішений з урахуванням їхніх найкращих інтересів. Такий підхід дуже поширений у світі, й українські суди активно впроваджують його у свою практику.

Олена Білоконь акцентувала на важливості того, щоб усі особи, дотичні до вирішення відповідних конфліктів, мали загальне спільне розуміння, які елементи слід враховувати при оцінці найкращих інтересів дитини. Для суддів ухвалення збалансованого рішення в найкращих інтересах дитини вимагає не так вирішення спору про порушене право одного з батьків, як вирішення питання майбутнього дитини. При вирішенні таких спорів враховується два базових аспекти: інтересам дитини найкраще відповідає збереження її зв’язків із сім’єю, крім випадків, коли сім’я є особливо неблагополучною; в найкращих інтересах дитини – забезпечення її розвитку в безпечному, спокійному та стійкому середовищі.

Олена Білоконь зазначила, що в національному законодавстві не існує загального визначення, що таке найкращі інтереси дитини. При цьому в ч. 2 ст. 159, ч. 1 ст. 161 СК України перераховані обставини, які суд має враховувати (ставлення батьків до виконання своїх обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я, думка дитини щодо спору та інші обставини, що мають істотне значення).

Суддя зауважила, що для ефективного вирішення сімейних конфліктів, від яких страждають діти, кожен правник, психолог, представник системи надання соціальних послуг проявляє певну гнучкість, індивідуальний підхід в оцінці найкращих інтересів дитини. Представники різних професій мають практичні напрацювання в цій галузі, але немає єдиних базових критеріїв оцінки найкращих інтересів дитини, які б дали змогу особам, що вирішують сімейний конфлікт, їх враховувати. Тому, на її думку, корисно було б мати певний дороговказ, що ж то за інші обставини, які мають істотне значення для вирішення конкретного спору, та які критерії визначення найкращих інтересів дитини.

Європейська комісія з (питань) ефективності правосуддя 7 грудня 2007 року ухвалила Керівні принципи № 14 для кращого виконання наявних Рекомендацій щодо медіації в сімейних  справах і щодо медіації в цивільних справах і рекомендувала державам членам та іншим утворенням, які беруть участь у сімейній медіації, спільними зусиллями розробити єдині критерії оцінки найкращих інтересів дитини, включаючи можливість участі дитини в процесі медіації. До таких  могли б увійти  врахування віку дитини,  її розумова зрілість, взаємовідносини батьків, характер спору тощо. Розробці таких критеріїв могли б посприяти Рада Європи разом із Європейським Союзом.

Підсумовуючи, Олена Білоконь закликала представників різних професій сприяти імплементації в національну практику зазначених Рекомендацій та спільними зусиллями представників різних процесій розробити єдині базові критерії оцінки найкращих інтересів дитини. Йдеться не про готове стандартизоване вирішення сімейного конфлікту, а про визначення елементів, які слід враховувати при оцінці найкращих інтересів дітей задля побудови суспільства із щасливими дітьми та їхніми батьками.

Євген Синельников зазначив, що раніше спори щодо дітей вирішувалися на підставі концепції ранніх років дитини. Тепер такі спори вирішуються на основі концепції забезпечення найкращих інтересів дитини, яка є гендерно нейтральною.

Суддя розповів, що у США в деяких штатах у законодавстві доволі чітко регламентуються певні критерії інтересів дитини, а в інших – це питання залишається на розсуд органу, який вирішує спір.

Доволі чітко критерії інтересів дитини врегульовані в законодавстві штату Мічиган. Воно передбачає, що при визначенні найкращих інтересів дитини мають враховуватись любов, емоційні зв’язки між сторонами і дитиною, здатність сторін давати дитині таку емоційну підтримку, здатність сторін підтримувати відповідний рівень харчування дитини, забезпечення її одягом, медичне обслуговування та ін. Також враховується час, протягом якого дитина проживала в певному стабільному середовищі, місце проживання, школа, оточення. Якщо суд вирішує, що дитина досягла відповідного віку і готова висловлювати думки, беруться до уваги бажання дитини. Крім того, досліджуються питання, чи не стала дитина жертвою або свідком домашнього насильства. У кожній конкретній ситуації суд бере до уваги й інші фактори.

Доповідач розповів, що за інформацією з американських джерел, поки що не існує комп’ютерної програми, яка була б здатна вирішувати спори щодо опіки над дитиною чи інші справи, що стосуються інтересів дитини. Однак останні розробки в області ШІ дають підстави експертам припускати, що така програма може з’явитися до 2032 року. Ідеться про нейронні мережі, що складаються з тисяч налаштованих процесорних елементів, які взаємодіють і реагують на кшталт нервової системи людини. Тож не виключено, що ця «система» у майбутньому буде вирішувати такі чутливі спори. 

Також Євген Синельников розповів, що в судовій практиці ВС напрацьовані певні базові елементи, які підлягають врахуванню при оцінці та визначенні найкращих інтересів дитини. Зокрема, це індивідуальність дитини, збереження сімейного оточення, підтримка стосунків із батьками, захист і безпека дитини, право на здоров’я, освіту та ін. Крім того, підлягає врахуванню спроможність кожного з батьків піклуватися про дитину, стосунки між дитиною і батьками, бажання батьків бути опікунами, а також бажання дитини. «У практиці ВС досить успішно розкритий підхід до того, які елементи слід враховувати при оцінці найкращих інтересів дитини», – сказав суддя.

Він зауважив, що природно існує певний рівень критики судів, які ухвалюють рішення у справах щодо дітей, адже одна зі сторін може залишатися незадоволеною судовим рішенням. Однак суди готові вирішувати справи, визначати найкращі інтереси дитини. Суди доволі гнучкі при вирішенні таких спорів. Євген Синельников закликав усіх учасників справ щодо дітей бути активними і повноцінно допомагати суду визначати найкращі інтереси дитини.

На запитання учасників заходу доповідач зазначив, що, розглядаючи справи про визначення місця проживання дитини, суди, в тому числі, вивчають питання, пов’язані з відчуженням дитини. Зокрема, суди застосовують заходи забезпечення позову у вигляді встановлення контакту з дитиною того з батьків, з ким вона не проживає. Крім того, ВС запропонував зміни до ЦПК України, які передбачають надати суду право у справах, що стосуються дітей, за власною ініціативою (в інтересах дітей) застосовувати заходи забезпечення позову, які не були ініційовані сторонами. Також Євген Синельников зазначив, що судді хотіли б бачити більш активну позицію щодо подання відповідних клопотань і доказів від органів у справах дітей. 

Міжпрофесійний онлайн-семінар «Найкращі інтереси дитини у сімейних конфліктах (спорах): визначення, способи їх врахування та критерії оцінки» організовано НГО «Асоціація сімейних медіаторів України» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Захід відбувся 17 червня 2024 року.

Верховний Суд