Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники НШСУ взяли участь у роботі 27-ї Генеральної Асамблеї Європейської мережі суддівської освіти (EJTN)

13 червня 2024, 15:27

12 – 13 червня 2024 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у 27-й Генеральній Асамблеї Європейської мережі суддівської освіти (EJTN), яку цьогоріч організовано під головуванням Бельгії у Раді Європейського Союзу та Інститутом підготовки суддів Бельгії (IGO/IFJ).

Роботу Асамблеї відкрили директор Інституту підготовки суддів Бельгії Раф Ван Рансбек, заступник директора Інституту підготовки суддів Бельгії Шарль-Ерік Клессе та Генеральний Секретар Європейської мережі суддівської освіти Інгрід Дервуа.

З основними промовами виступили генеральний директор з питань юстиції та захисту прав споживачів (DG JUST) Ана Гальего, Перший Президент Верховного Суду Бельгії Ерік де Формануар та Перший Генеральний прокурор Верховного Суду Бельгії Ріа Мортьє.

У перший день Генеральної Асамблеї спостерігачі EJTN від України та інших країн Східного партнерства взяли участь у двох воркшопах на тему "Етичні принципи EJTN" та "Посилення співпраці: постійна підтримка та партнерство зі спостерігачами EJTN з Грузії, Молдови та України". Другий воркшоп проходив під керівництвом Генерального Секретаря EJTN Інгрід Дервуа, яка наголосила, що протягом останнього десятиліття EJTN активно співпрацювала з інституціями з підготовки суддів і прокурорів у регіоні Східного партнерства, зокрема в Грузії, Молдові та Україні. Їхня участь у діяльності EJTN сприяє професійному розвитку та обміну знаннями у сфері підготовки суддів у Європі на благо як членів EJTN, так і спостерігачів. Ці інституції отримали статус спостерігача EJTN, що дозволяє їм брати участь у різноманітних заходах Мережі, включаючи семінари, обміни, конкурси для молодих суддів і прокурорів тощо. Водночас EJTN та його члени нещодавно запустили “Українську схему навчання 2024” з метою підтримки юридичної освіти під час війни, зосереджуючись на кількох ключових темах: боротьба з корупцією та повернення активів, кіберзлочинність, фінансові злочини, воєнні злочини, методики навчання та посилення потенціалу. Мережа прагне і надалі підтримувати ці інституції з підготовки суддів у процесі вступу до ЄС, особливо з огляду на їхній останній прогрес на європейському шляху, пропонуючи можливості для розвитку й обміну передовим досвідом з державами-членами ЄС та іншими країнами-кандидатами на вступ до ЄС.

В рамках другого дня роботи Генеральної Асамблеї відбулося пленарне засідання щодо висновків проведених раніше воркшопів та прийняття політики Зеленого курсу й Етичних принципів EJTN, після якого можливість виступити було надано інституціям-спостерігачам EJTN з України.

У своєму виступі Микола Оніщук зосередив увагу на досвіді України щодо суддівської освіти в умовах війни. Так, після повномасштабного вторгнення країни-агресора відбулась зміна пріоритетів у роботі Національної школи суддів України. Зокрема, змінилась тематика навчальних заходів. До ключових тем було віднесено: воєнні злочини, злочини проти національної безпеки (державна зрада, колабораціонізм), військові злочини, захист прав осіб, що постраждали від збройної агресії тощо. Було змінено й підхід до організації роботи НШСУ щодо проведення навчальних заходів (дистанційні курси, комбіновані та короткострокові навчальні заходи тощо) та розробки нових навчальних продуктів щодо війни (включення спеціальних модулів у "класичні курси", пошук нетрадиційних освітніх механізмів, проведення спеціалізованих семінарів).

Ректор також приділив увагу процесам співпраці з проєктами та програмами міжнародної технічної допомоги, у ході якої було розроблене унікальне видання "Настільна книга судді: матеріали для розгляду справ про міжнародні злочини" для допомоги українським суддям, а також з Європейською мережею суддівської освіти, яка сприяла проведенню низки освітніх навчальних заходів з європейськими суддівськими школами та організації навчальних візитів до міжнародних судових установ.

Під час роботи Генеральної Асамблеї було представлено звіт про діяльність Європейської мережі суддівської освіти за 2023 рік та презентовано план заходів мережі на 2025 рік.

Як підсумок роботи Асамблеї, традиційно анонсовано майбутні заходи та наступну Генеральну Асамблею за головування Польщі у Раді Європейського Союзу, а також наступну Конференцію директорів 2024 року в рамках майбутнього головування Угорщини в Раді Європейського Союзу.

Від Національної школи суддів України у роботі Генеральної Асамблеї EJTN також брав участь суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська, викладач НШСУ Максим Ходаківський.

Національна школа суддів України