Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вищій кваліфікаційній комісії суддів України прозвітували про перший рік роботи

07 червня 2024, 10:42

6 червня 2024 року у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України відбувся брифінг, на якому члени Комісії підбили підсумки першого року роботи та визначили пріоритети у своїй діяльності.

За цей період Комісією проведено 334 засідання та розглянуто 874 питання (224 – у засіданнях Першої та Другої палат; 299 – у складі колегій; 351 – в засіданнях у пленарному складі).

Заступник Голови Комісії Руслан Сидорович поінформував, що Комісія завершила процедури, які були розпочаті попереднім складом, зокрема добір кандидатів на посаду судді, який стартував у 2017 році.

«Перевіривши практичні завдання 368 кандидатів, затвердивши рейтинг та резерви на заміщення вакантних посад суддів у місцевих судах, Комісія у вересні 2023 року оголосила конкурс на 560 вакантних посад. Було визначено переможців конкурсу та 23 січня 2024 року розпочато з ними співбесіди. У підсумку 390 кандидатів рекомендовано призначити на посаду судді (29 – в адміністративні суди, 26 – у господарські суди та 335 у загальні суди)», – зазначив Руслан Сидорович.

Також Комісія завершила два конкурси, оголошені у 2019 році (на 35 вакантних посад у місцевих судах та 7 посад у судах Донеччини та Луганщини). За їх результатами було рекомендовано призначити на посаду судді 21 та 5 кандидатів відповідно.

ВККСУ сформувала два допоміжні органи – Громадську раду доброчесності (ГРД) (14.08.2023) та Громадську раду міжнародних експертів (ГРМЕ) (29.04.2024). Поновлення роботи ГРД дало змогу відновити процедуру кваліфікаційного оцінювання суддів. Обрання ГРМЕ – важлива складова процедури конкурсу до Вищого антикорупційного суду.

Два важливі конкурси, які минулоріч розпочала Комісія, – це конкурс на зайняття 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах та конкурс на зайняття 25 вакантних посад суддів Вищого антикорупційного суду. Участь у них беруть судді, адвокати, науковці та особи, які мають сукупний стаж роботи щонайменше 7 років у сфері права.

Для участі у конкурсі в апеляційні суди звернулось 2076 кандидатів. За результатами перевірки поданих документів 1840 кандидатів допущено до участі в конкурсі, 203 – відмовлено, а 33 – припинили участь. 

«19 червня 2024 року Комісія планує призначити кваліфікаційне оцінювання, визначити черговість його етапів, затвердити положення про порядок складання кваліфікаційного іспиту та методику оцінювання кандидатів, методичні вказівки з оцінювання практичного завдання та здійснити інші необхідні дії для проведення конкурсу», – наголосив секретар Другої палати ВККСУ Сергій Чумак.

Наступний етап конкурсу в апеляційні суди – це анонімне тестування та виконання практичного завдання. Про розробку тестових баз для проведення кваліфікаційного іспиту в межах конкурсів до апеляційних судів та ВАКС розповіла член ВККСУ Надія Кобецька.

«В липні Комісія оприлюднить тестові завдання з права (основи і варіанти відповідей). Це поставить в рівні умови всіх кандидатів, сприятиме належній їх підготовці. Комісія також обговорює питання оприлюднення відповідей на тести, що продемонструє відкритість Комісії та прагнення унеможливити будь-які зловживання», – підкреслила Надія Кобецька.

Другий в історії України конкурс до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) оголошено Комісією 23 листопада 2023 року. 1 березня цього року Комісія розпочала приймання документів від кандидатів на зайняття 25 вакантних посад суддів ВАКС (15 посад суддів першої інстанції та 10 – Апеляційної палати). Загалом 238 кандидатів подали через електронний кабінет документи для участі в конкурсі. З них 153 кандидати виявили бажання обійняти посаду у ВАКС як першій інстанції, а 85 – в Апеляційній палаті. За результатами перевірки документів участь у конкурсі продовжують 160 кандидатів (100 – в першу інстанцію, 60 – в апеляцію).   

З метою встановлення відповідності кандидатів на посади суддів ВАКС критеріям професійної етики та доброчесності до роботи Комісії долучається Громадська рада міжнародних експертів у складі шістьох іноземних фахівців у сфері права.  

«ВККСУ усвідомлює, наскільки важливу роль відіграє ВАКС в антикорупційній інфраструктурі. Тому проведення конкурсу на зайняття 25 вакантних посад суддів ВАКС було визначено пріоритетним напрямом роботи Комісії, незважаючи на те, що цей конкурс відбуватиметься одночасно з конкурсом в апеляційні суди. Звісно, це потребуватиме додаткових ресурсів та організаційно-логістичних зусиль в умовах обмеженого часу. Водночас завдяки плідній співпраці з міжнародними партнерами нам уже вдалося створити передумови відкритого та прозорого конкурсного відбору – сформувати новий склад Громадської ради міжнародних експертів, до якого увійшли фахівці, які мають значний професійний досвід в антикорупційній сфері та бездоганну ділову репутацію», – наголосив секретар Першої палати Комісії Руслан Мельник. 

У листопаді 2023 року Комісія спільно з ГРД відновила кваліфікаційне оцінювання суддів на відповідність займаній посаді. Пройшли цю процедуру 105 суддів, з них 84 судді було визнано такими, що відповідають займаній посаді, 21 – таким, що не відповідає. Від кваліфікаційного оцінювання відмовились 2 судді, стосовно 19 – процедура припинена у зв’язку зі звільненням.

«У зв’язку зі співбесідами з кандидатами у місцеві суди зменшилась інтенсивність співбесід з суддями в межах кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді. В планах Комісії завершити влітку оцінювання «суддів-п’ятирічок», щоб наповнити систему професійними і доброчесними суддями, чого, власне, очікує від нас суспільство», – зазначив член Комісії Роман Сабодаш.   

Аби оптимізувати свою діяльність та ефективно використовувати бюджетні ресурси Комісія, зокрема, запровадила подання документів на конкурси через електронну систему, а з 1 травня 2024 року запрацювало електронне досьє кандидата. В майбутньому це стане базою для запровадження електронного суддівського досьє.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України