Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Народним депутатам пропонують змінити порядок проведення кваліфікаційних іспитів для суддів та кандидатів на посаду судді

19 червня 2012, 15:27

14 червня 2012 року у Верховній Раді України зареєстровано проект закону щодо внесення змін до порядку проведення кваліфікаційних іспитів для суддів, поданий народним депутатом України Дмитром Шпеновим. Так, проектом закону № 10618 пропонується ускладнити процедуру перевірки особистих і моральних якостей майбутніх суддів. Зокрема, якщо раніше, відповідно до статті 70 Закону «Про судоустрій і статус суддів» кваліфікаційний іспит полягав у складенні письмового анонімного тестування та виконання практичного завдання, то тепер майбутнім суддям потрібно буде ще пройти співбесіду на предмет виявлення їх особистих і моральних якостей. Таку співбесіду автор законопроекту пропонує проводити відразу ж після виконання кандидатом практичного завдання.

Кандидати, які після проведення співбесіди за своїми особистими і  моральним якостям не можуть бути рекомендовані на зайняття посади судді, вважаються такими, котрі не здали кваліфікаційний іспит незалежно від кількості балів, набраних за результатами складання письмового анонімного тестування та виконання практичного завдання.

За такою ж процедурою буде здійснюватися і процес переведення суддів.

Крім того, з метою підвищення кваліфікації кадрів судової системи, автор пропонує, щоб ступінь готовності кандидата здійснювати правосуддя перевірявся в цілому на іспиті, а не тільки з питань юрисдикції відповідного суду, як це визначено в чинному законі.