Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оплата праці державних службовців на основі класифікації посад у 2024 році

05 червня 2024, 13:09

З 1 січня 2024 року, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2023 року № 1409, запроваджено систему оплати праці державних службовців на основі класифікації посад державної служби.

Пунктом 12 розділу «Прикінцеві положення» Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» визначається, що у 2024 році заробітна плата державного службовця державного органу, який провів класифікацію посад державної служби, складається  

з посадового окладу, надбавки за ранг державного службовця, надбавки за вислугу років, місячної або квартальної премії, компенсації за додаткове навантаження та за вакантною посадою, грошової допомоги, що виплачується з наданням щорічної основної оплачуваної відпустки, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та інших доплат, передбачених українським законодовством.

Надбавка за вислугу років на державній службі встановлюється на рівні 2 відсотків посадового окладу державного службовця за кожний календарний рік стажу державної служби, але не більше 30 відсотків посадового окладу.

Грошова допомога, що виплачується державному службовцю під час надання щорічної основної відпустки, визначається у розмірі суми посадового окладу, надбавки за вислугу років та надбавки за ранг державного службовця станом на останній день місяця, що передує першому дню такої відпустки, незалежно від фактично відпрацьованого часу в місяці.

Норми Закону України «Про державну службу» щодо умов та порядку оплати праці державних службовців застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону.

Варто зазначити, що з метою покращення умов оплати праці працівників судової системи, підвищення рівня заробітної плати та збереження висококваліфікованих кадрів, Державною судовою адміністрацією України було ініційовано зміни на законодавчому рівні: 8 квітня 2024 року у Верховній Раді України зареєстровано Проект Закону (далі - Законопроєкт) про внесення змін до частини шостої статті 150 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо оплати праці державних службовців апаратів судів. У Законопроєкті йдеться про застосування до посадових окладів державних службовців апаратів судів регіональних коефіцієнтів.

Державна судова адміністрація України