Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Олена Кібенко виступила з доповіддю на щорічному з’їзді Асоціації правників штату Кентуккі

05 червня 2024, 11:58

Щорічний з’їзд Асоціації правників штату Кентуккі (США) відбувся під гаслом «Благородне покликання» і зібрав більше як дві тисячі суддів та адвокатів. На конференції обговорювалися питання, як підвищити розуміння й довіру громадськості до принципу верховенства права і системи правосуддя.

Виступ Олени Кібенко був побудований у формі інтерв’ю з відомим експертом з міжнародного права – професором Грегорі Гордоном, який зробив короткий екскурс в історію України. Він розповів про її становлення як незалежної держави, Революцію гідності, війну з росією (починаючи з 2014 року), а також продемонстрував на слайдах, як змінювалася лінія фронту протягом 2022–2024 років.

Олена Кібенко зосередилася на важливому питанні, як Україна підтримує верховенство права в державі під час війни. Так, суддя ВС розповіла колегам про функціонування судів у перші місяці повномасштабного вторгнення та свій особистий досвід, про те, як війна вплинула на розгляд різних категорій справ у всіх юрисдикціях (зміну навантаження, появу нових категорій спорів), про відступ України від зобов’язань за Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод і Міжнародним пактом про громадянські і політичні права, про те, чи відчуває такий відступ українське суспільство і як це впливає на судову практику.

Крім того, доповідачка відповіла на запитання аудиторії щодо необхідності створення військових судів, труднощі у створенні міжнародного трибуналу, роль національних судів та Міжнародного кримінального суду в забезпеченні притягнення до відповідальності осіб за злочини, що вчинялися в ході російської агресії. 

Окремо обговорювалося питання щодо запобігання та протидії корупції. Як зазначила Олена Кібенко, якщо раніше корупція заважала розвитку українського суспільства, «висмоктуючи» гроші українських платників податків із бюджету, то сьогодні корупція становить загрозу для існування України як незалежної держави в цілому. Адже через корупцію ми можемо втратити гроші, які виділяють на допомогу наші іноземні партнери, а також їхню довіру, що призведе до неможливості захищати країну у війні з росією.  Під загрозою також і процеси відновлення України, адже інвестори не будуть вкладати гроші в корумповану країну, навіть якщо вона при цьому героїчно бореться з агресором. Втім, на думку Олени Кібенко, ті гучні випадки виявлення корупції, про які стало відомо за кордоном, свідчать і про те, що українське суспільство припинило толерувати корупцію та успішно бореться з нею. Суддя ВС також зауважила, що якщо раніше процес розслідування та притягнення до відповідальності тягнувся роками і часто завершувався безрезультатно, то сьогодні завдяки новій антикорупційній структурі від виявлення злочину до ухвалення вироку минає лише один-два роки.

Інтерв’ю Олени Кібенко з професором Грегорі Гордоном було визначене організаторами як spotlight (в центрі уваги) першого дня конференції і зібрало значну аудиторію правників, зокрема на цій секції були присутні й судді Верховного суду штату Кентуккі.

Верховний Суд